Schab duszony z warzywami

Lubię robić obiady, które mogę przygotować wieczorem a drugiego dnia po pracy go tylko podgrzać, bądź takie, które można zjeść przez 2 kolejne dni. Jednym z takich przepisów z których często korzystam jest schab duszony z warzywami, do jego wykonania wykorzystuje różne warzywa, czasem cukinię, paprykę, kukurydze a czasem pomidory świeże bądź z puszki. Tym razem przygotowałam schab duszony z dodatkiem cebuli, marchewki, pieczarek oraz groszku konserwowego. Mięso jest soczyste i kruche, dzięki wstępnemu podsmażeniu schabu tłuszcz ze środka nie wypływa, przez co mięso nie jest wysuszone. Jeśli chcesz, by danie było bardziej wytrawne możesz dodać zamiast wody bulion warzywny bądź mięsny, jednak nie ma takiej konieczności.

Schab duszony z warzywami – Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • 1 większa cebula
  • 2 duże marchewki
  • 400 g pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, majeranek

Schab duszony z warzywami – Wykonanie

Kawałek schabu podzielić na 6 cienkich plastrów, następnie oczyścić z włókien, lekko rozbić każdy plaster. Z każdej strony obsypać pieprzem, solą oraz majerankiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, potem każdy kawałek mięsa wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać z każdej strony przez kilka sekund do uzyskania białości mięsa, by zachować w środku cały aromat z mięsa. Mięso odłożyć, olej z patelni zostawić.

Pieczarki obierz, pokrój na cienkie plastry, Cebulę obierz, pokrój w piórka. Marchewkę obierz, potem pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obrać ze skorupki, nie wyciskać, tylko lekko zgnieść.

Na głęboką patelnie z grubym dnem nalać 6 łyżek oleju. Na patelnie włożyć cebulę, podsmażyć przez 2 – 3 minuty do momentu zarumienienia. Następnie dołożyć marchew, pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku. Dusić przez około 6 minut. Jak marchewka lekko zmięknie dodać szklankę wody, 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie dodać groszek konserwowy z puszki bez wody oraz kawałki mięsa. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut. Staraj się nie odkrywać pokrywki z patelni.

Po tym czasie dodać do patelni sporą łyżkę masła, następnie gotować jeszcze przez kilka minut bez przykrycia. W miseczce wymieszać 100 ml śmietanki 30%, kilka łyżek sosu z mięsa oraz łyżkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszać. Dzięki dodaniu gorącego sosu zmniejszy się prawdopodobieństwo zważenia się wywaru. Gotować jeszcze przez minuty, po tym czasie można już wyłączyć duszony schab z warzywami.

Smacznego!

Przepis na schab duszony z warzywami

Najlepsze obiady domowe to te z dodatkiem mięs. Najsmaczniejsze są kotlety schabowe, zrazy, bitki. Jednak najpyszniejszy jest schab duszony z warzywami, w mięsnym sosie z dodatkiem kremowej śmietanki. Przepis na duszony schab w sosie własnym z dodatkiem warzyw najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy jęczmiennej, gryczanej bądź gotowanych ziemniaków, Schab w sosie smakuje wszystkim i dorosłym i dzieciom. Duszony schab z dodatkiem pieczarek, marchewki to jedna z najlepszych kompozycji. Do schabu najlepiej smakują buraczki bądź kiszone ogórki.