Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to szybka przekąska, którą możesz przygotować na obiad, kolację, sałatkę na imprezę bądź II śniadanie do pracy. Jest bardzo sycąca a jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu ani umiejętności. Jest tania w wykonaniu. Przygotowuje ją z dodatkiem majonezu, ale jak chcę, by była bardziej niskokaloryczna można dodać mniej majonezu bądź wymieszać majonez z jogurtem greckim pół na pół.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem jest bardzo uniwersalna. Zapach i smak tuńczyka nie jest dominujący, nie dominuje nad innymi składnikami. Ja często robię taką sałatkę i zjadam w pracy z dodatkiem kromki albo dwóch pełnoziarnistego pieczywa bądź świeżą pszenną kajzerką. Jeśli lubisz sałatki możesz wypróbować również inne np. sałatkę grecką. Bądź inne sałatki znajdujące się w dziale Sałatki i surówki.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem – Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju
  • 1 opakowanie kukurydzy konserwowej
  • 4 jajka na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sałatka z tuńczykiem i ryżem – Wykonanie

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Może być zwykły parboiled bądź jeśli jesteś na diecie z niskim indeksem glikemicznym bądź zdrowo się odżywiasz wybierz ryż pełnoziarnisty, Ryż powinien być ugotowany na sypko, nie może być klejący i rozgotowany, bo konsystencja sałatki nie będzie zachęcająca. Pozostaw do ostygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo. Zimne obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.

Tuńczyka wyciągnij z puszki, osącz dokładnie. Po otwarciu puszki tuńczyk powinien mieć zwartą konsystencje, nie powinien mieć plam, powinien mieć różowy kolor oraz delikatny zapach. Najlepszy tuńczyk nie powinien mieć zbyt dużo dodatkowych składników. Tuńczyk w oleju powinien zawierać tylko rybę, zalewę i sól.

Kukurydzę również dokładnie odsącz. Szczypiorek poszatkuj na drobno.

Do miski przełóż wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Dodaj sól i sporą ilość pieprzu. Dodaj majonez, jeśli sałatka ma być bardziej fit możesz dodać majonez na pół z jogurtem naturalnym bądź greckim.

Sałatkę można podawać od razu, choć ja wolę schłodzoną z lodówki jedzoną następnego dnia.