Sałatka z serem camembert
Kiedyś na stołach królowały sałatki z dużą ilością majonezu. Koniecznie musiały mieć sporo składników, które były wymieszane w wielkiej łyżce ciężkiego i tłustego majonezu. Na całe szczęście powoli się od tego odchodzi. Teraz na stołach królują lekkie sałatki, których bazą jest mieszanka sałat i do tego ulubione warzywa oraz składnik centralny. Często jest to ser feta, pleśniowy, camembert albo kurczak. Smaku takim sałatkom dodają również prażone nasiona czy dodatek owoców np. winogron. Sałatka z serem camembert to jeden z hitów, które pojawiają się w moim domu.
Sałatka z serem camembert idealnie nada się jako danie na imprezę, ale również jako element romantycznej kolacji we dwoje 🙂
Do sałatki dodaję camembert, albo ser brie, ponieważ nie przepadam za serami intensywnymi w smaku, lubię sery twarde.
Sałatka z serem camembert – Składniki
- dowolna mieszanka sałat
- 15 pomidorków koktajlowych
- pół świeżego ogórka
- 30 – 40 czarnych oliwek
- 1 średnia czerwona papryka
- ser camembert – 1 okrągły serek
- prażony słonecznik
- prażona dynia
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Sałatka z serem camembert – Wykonanie
Przygotuj głęboką szklaną miskę.
Sałatę wyciągnij z torebki, umyj pod bieżącą wodą a następnie wysusz papierowym ręcznikiem Na dno miski wysyp wysuszoną sałatę. Jeśli masz sałatę w główce to rozdrobnij ją na mniejsze kawałki i poukładaj na dnie miski.
Paprykę pokrój na drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki bądź ćwiartki. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w kostkę bądź półksiężyce. Oliwki pokrój na połówki.
Ser camembert pokrój na 8 równych trójkącików. Ja wybieram bardzo świeży ser, jest wtedy twardy i mało intensywny w smaku. Jeśli chcesz, by ser był miękki i ostrzejszy w smaku wybierz taki, który jest bliżej daty przydatności do spożycia.
Na suchą i lekko nagrzaną patelnie wsyp łyżkę pestek dyni oraz łyżkę pestek słonecznika. Na małej mocy palnika upraż dynię i słonecznik, aż będą lekko chrupiące.
Do miski z sałatą dorzuć paprykę, pomidory, ogórka, oliwki – wymieszaj lekko wszystkie składniki. Na wierzch ułóż kawałki sera. Sałatkę posyp mieszanką dyni i słonecznika.
W miseczkę wlej oliwę z oliwek oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj składniki. Polej sałatkę przygotowanym sosem, Sałatka najlepiej smakuje na świeżo zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!