Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Ostatnio posmakowałam tej sałatki i bardzo mi zasmakowała. Jest to wariacja na temat klasycznych pomidorów z mozzarellą. Jest lekka, świeża i niezwykle pyszna. Gotowa jest w ciągu kilku minut, wystarczy pokroić pomidory, mozzarellę wyciągnąć z pudełka, polać sosem i gotowe! Sałatka z pomidorami i mozzarellą to szybka przekąska do śniadania bądź jako II śniadanie w pracy, ale również jako przystawka na grilla. Kojarzy mi się z latem i posiłkami zjadanymi na tarasie. Jeśli lubisz lekkie sałatki bez majonezu polecam sałatkę grecką.

sałatka z pomidorami i mozarellą

Pomidory mają bardzo dużo składników odżywczych. Mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Najcenniejszy składnik, jaki znajdziemy w pomidorach to likopen – antyoksydant. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego sałatka z pomidorami i mozzarellą jest dobrym sposobem na przyswojenie składników odżywczych z pomidorów. Składniki jakie znajdziemy w pomidorach to również witamina C, witamina A. potas, kwas foliowy, magnez, biotynę, wapń, żelazo, cynk. Pomidory dzięki likopenowi zmniejszają ryzyko rozwinięcia się chorób układu krążenia. Duża ilość witamin C, A, E jako przeciwutleniaczy zmniejsza stres aksydacyjny co powoduje opóźnienie starzenia oraz polepszenie wyglądu skóry i zwiększenie produkcji kolagenu.

Sałatka z pomidorami i mozzarellą – Składniki

  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • garść słoneczniku
  • natka pietruszki

Składniki na sos winegret

  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki musztardy delikatesowej
  • suszona bazylia
  • szczypta soli i pieprzu

Sałatka z pomidorami i mozzarellą – Wykonanie

Do sałatki najlepiej wykorzystać pomidorki koktailowe, jeśli takich nie masz możesz podzielić niewielkie pomidory np. malinowe na ćwiartki.

Mini mozzarelle wyciągnij z wody.

Słonecznik upraż na patelni. Na suchą patelnie wysyp garść słonecznika, praż co chwile mieszając do momentu, aż słonecznik zacznie się rumienić.

Pietruszkę poszatkuj, ale nie całkiem drobno, pozostaw większe kawałki.

Wymieszaj sos do sałatki. W miseczkę wlej oliwę, musztardę, dodaj bazylię, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

W płaskiej misce okrągłej bądź podłużnej poukładaj po kolei pomidorki, mozzarellę, posyp pietruszką i prażonym słonecznikiem. Na koniec polej sałatkę sosem winegret.

Smacznego!