Sałatka z chrupiącym kurczakiem a’la KFC

Sałatka z chrupiącym kurczakiem to pyszny pomysł na kolację, drugie śniadanie do pracy czy jako popisowe danie na imprezę. Potrzeba trochę czasu, by je wykonać, ponieważ najpierw należy przygotować kurczaka, pozostawić do ochłodzenia a dopiero potem można się zabierać za warzywną część sałatki. Porcja sałatki jest duża, więc z dodatkiem świeżego pieczywa może spokojnie być daniem obiadowym dla kilku osób. Sałatka chrupiący kurczak

Sałatka z chrupiącym kurczakiem a’la KFC

Składniki na sałatkę ze stripsami możemy podzielić na kilka części. Są to warzywa, które są bazą tej sałatki, następnie chrupiące kurczaczki oraz aromatyczny sos czosnkowy. Połączenie tych 3 warstw daje popisową sałatkę, która zasmakuje każdemu podniebieniu.

sałatka z chrupiącym kurczakiem

Składniki na sałatkę

  • mieszanka sałat z roszpunką, bądź dowolna inna mieszanka sałat
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1/2 dużego świeżego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 20 czarnych oliwek

Składniki na chrupiącego kurczaka

  • podwójna pierś z kurczaka
  • słodka mielona papryka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Składniki na marynatę do kurczaka

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • przyprawa gyros ostra
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos czosnkowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

Sałatka z chrupiącym kurczakiem – Wykonanie

Kawałki kurczaka przygotuj wg przepisu na Stripsy a’la KFC. Możesz również zrobić prostszą wersję i opanierować kawałki kurczaka w jajku i bułce tartej, wcześniej posypując mięso ulubionymi przyprawami. Kawałki kurczaka najlepiej smakują jak są lekko ostrawe. Pozostaw kurczaki do ostygnięcia.

Sałatę wyciągnij i dokładnie umyj. Zamiast mieszanki sałat możesz również użyć sałaty lodowej, poszatkuj ją na średniej wielkości kawałki.

Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na ćwiartki bądź na połówki.

Ogórka umyj, obierz ze skórki, pokrój w półksiężyce.

Paprykę umyj, pousuwaj gniazda nasienne, pokrój na cienkie kilkucentymetrowe paski.

Oliwki pokrój na połówki. Możesz pomieszać czarne i zielone oliwki, ja wolę czarne, dlatego w mojej sałatce są tylko takie.

Następnym krokiem będzie przygotowanie sosu czosnkowego. Możesz skorzystać z mojego ulubionego przepisu na sos czosnkowy bądź zrobić odrobinę prostszą wersje:

Do miseczki włóż majonez, jogurt naturalny, zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier wyciśnij czosnek przez praskę bądź pokrój na bardzo drobno. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na kilka minut, by sos stał się aromatyczny.

Na duży podłużny półmisek bądź talerz poukładaj pokrojone wcześniej warzywa tj. sałatę, pomidora, ogórka, paprykę, oliwki. Polej odrobinę sosu. Następnie poukładaj kawałki kurczaka i ponownie polej sosem czosnkowym.

Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!