Sałatka z buraków

Sałatka z buraków to klasyczny dodatek obiadowy. Można ją przygotowywać przez cały rok, u mnie w rodzinie to podstawowy dodatek do mięs zaraz obok aromatycznego sosu. Buraki można ugotować, upiec, bądź przygotować na parze. Sałatka ta idealnie pasuje do ziemniaków, ale również kasz.

Sałatka z buraków – Składniki

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 1 średnia cebula
  • 1 duże jabłko
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka octu
  • po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru

sałatka z buraków

Przepis na sałatkę z buraków

Do tej sałatki poszłam trochę na lenia i wykorzystałam już gotowe buraki gotowane na parze. Można jednak wykorzystać albo pieczone buraki albo klasyczne gotowane buraki ćwikłowe. Sałatka ta idealnie nadaje się do dań mięsnych, smakuje przepysznie z daniami z grilla. Ja ją często dodaję do obiadu jako surówkę do ziemniaków. Najlepsze świeże buraki są pod koniec lata, wtedy koniecznie wypróbujcie tą sałatkę w wersji z pieczonymi burakami, wiosną warto kupić gotowe młode buraki, ponieważ te przechowywane od poprzedniego roku mogą być twrdawe.

Przepis na surówkę z gotowanych buraków jest przepisem bazowym, można do niego dodać również inne ulubione składniki, by była ona bardziej wykwintna. W tym przepisie nie ma majonezu, jednak jak lubisz dodaj łyżkę, smak buraków będzie łagodniejszy. Jeśli zasmakowała ci ta sałatka wypróbuj również inne przygotowane przez mnie sałatki i surówki.

Sałatka z buraków – Wykonanie

Upiecz bądź ugotuj buraki ćwikłowe.

Jeśli chcesz je upiec to umyj je dokładnie, włóż do naczynia żaroodpornego, ponieważ z pieczonych buraków wydobywa się sporo soków, które mogą mocno zabrudzić piekarnik. Każdego buraka owiń w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60-70 minut w zależności od ich wielkości. Pozostaw do ostudzenia, zimne buraki obierz ze skóry.

Jeśli wolisz ugotowane buraki to gotuj je również około 60-70 minut w zależności od ich wielkości. Obierz buraki po ostudzeniu.

Buraki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się, lepiej jak są lekko twardawe niż miękkie.

Ja do tej sałatki użyłam gotowe buraki gotowane na parze, dzięki czemu zaoszczędziłam czas gotowania/pieczenia oraz studzenia buraków. Do tego w okresie zimowo – wiosennym takie buraki są słodsze i bardziej miękkie niż surowe.

Buraki obierz ze skóry. Polecam ubrać rękawiczki, ponieważ plamy z buraków mogą pozostać na dłoniach. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Jabłko obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych. Najlepsze jabłka to te twarde i kwaśnawe. Zetrzyj na tarce na tych samych oczkach co buraki.

Ogórki kiszone pokrój w drobną kosteczkę.

Cebulę obierz, posiekaj na drobno.

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki: buraki, jabłko, cebulę, ogórki. Dodaj płaską łyżeczkę soli, pieprzu, cukru. Dodaj 4 łyżki oleju dobrej jakości, łyżkę tartego chrzanu, płaską łyżeczkę octu, łyżkę soku z cytryny. Zamieszaj dokładnie wszystkie składniki. Sałatka z buraków jest najlepsza schłodzona w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!