Sałatka z brokułem i tortellini

Dziś na kolację na życzenie męża przygotowałam szybką sałatkę z brokułem i tortellini. Jest to świetne danie nie tylko na kolacje, ale również jako pomysł na sałatkę do pracy, część obiadu czy danie na imprezę z gośćmi. Sałatka z brokułem i tortellini jest szybka w wykonaniu, oprócz tytułowych składników zawiera ser fetę, ziarna słonecznika oraz mój ulubiony sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wielu innych potraw.

Sałatka z brokułem i tortellini – Składniki

Składniki sałatki:

  • 1 średni brokuł
  • paczka makaronu tortellini z dowolnymi składnikami np. ser, szpinak, pomidory
  • 1/2 opakowania sera feta półtłustego
  • ziarna słonecznika

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina koperku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sałatka z brokułem i tortellini – Wykonanie

Przygotowanie sałatki należy zacząć od ugotowania brokuła. Warzywo umyj dokładnie w zimnej wodzie. Połam na niewielkie różyczki. Odetnij nóżkę oraz wszystkie końcówki. Do garnka wlej tyle wody, by zakryła całość warzyw, wsyp pół płaskiej łyżki soli, następnie gotuj brokuła na małym ogniu do miękkości. Brokuł szybko się rozgotowuje, więc wystarczy maksymalnie 6 minut, by był gotowy. Ugotowane brokuły wyciągnij z wody i pozostaw do ostygnięcia.

Makaron z tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeśli masz świeży makaron wystarczy tylko kilka minut, jeśli surowy to gotuj go około 10 minut, uważaj, żeby nie rozgotować makaronu, najlepiej jak jest ugotowany al dente.

Ser feta pokrój na równe kawałki. Aby ser się nie kruszył i był ładnie pokrojony koniecznie zastosuj trik, którego możesz nie znać! Przygotuj szklankę wrzątku. Włóż ostry nóż do szklanki ze wrzątkiem i pokrój fetę, przed każdorazowym krojeniem sera wkładaj nóż do wrzątku, dzięki temu zawsze będziesz mieć równe i nie rozpadające się kostki fety.

Słonecznik upraż na suchej patelni. Wysyp słonecznik na patelnie, poczekaj minutę, jeśli zacznie brązowieć to pora by go zdjąć z patelni.

Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki włóż majonez, jogurt naturalny, ząbki czosnku przepuść przez praskę i dołóż do miseczki, następnie wsyp koperek, zioła prowansalskie, sól, cukier. Wymierzaj dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji.

Na dno miski włóż brokuła, na wierzch nałóż makaron tortellini, na to kawałki fety. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem, na wierzch posyp uprażony słonecznik.

Sałatka z brokułem i tortellini jest najlepsza zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

Placuszki z jabłkami