Sałatka z brokułem i tortellini

Dziś na kolację na życzenie męża przygotowałam szybką sałatkę z brokułem i tortellini. Jest to świetne danie nie tylko na kolacje, ale również jako pomysł na sałatkę do pracy, część obiadu czy danie na imprezę z gośćmi. Sałatka z brokułem i tortellini jest szybka w wykonaniu, oprócz tytułowych składników zawiera ser fetę, ziarna słonecznika oraz mój ulubiony sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Bardzo lubię sałatki z makaronem, ponieważ są sycące i można je spokojnie traktować jako odrębny posiłek. Nie trzeba do nich spożywać pieczywa. Czas przygotowanie do kilka minut, trzeba poczekać tylko jak makaron i brokuł ostygną.

Sałatka z brokułem i tortellini – Składniki

Składniki sałatki z brokułem:

  • 1 średni brokuł
  • paczka makaronu tortellini z dowolnymi składnikami np. ser, szpinak, pomidory
  • 1/2 opakowania sera feta półtłustego
  • prażone ziarna słonecznika

Składniki na sos czosnkowo – ziołowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina koperku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sałatka z brokułem i tortellini – Wykonanie

Przygotowanie sałatki należy zacząć od ugotowania brokuła. Warzywo umyj dokładnie w zimnej wodzie. Połam na niewielkie różyczki. Odetnij nóżkę oraz wszystkie końcówki. Do garnka wlej tyle wody, by zakryła całość warzyw, wsyp pół płaskiej łyżki soli, następnie gotuj brokuła na małym ogniu do etapu, gdy będzie on półtwardy. Brokuł szybko się rozgotowuje, więc wystarczy maksymalnie 6 minut, by był gotowy. Ugotowane kawałki brokuła wyciągnij z wody i pozostaw do ostygnięcia.

Makaron tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystarczy płaska łyżeczka. Jeśli masz świeży makaron wystarczy tylko kilka minut, jeśli surowy to gotuj go około 10 minut, uważaj, żeby nie rozgotować makaronu, najlepiej jak jest ugotowany al dente. Ja użyłam pierożków z dodatkiem szpinaku, ale dobrze będą smakować również te z serem bądź grzybami i serem. Po ugotowaniu przenieś tortellini do durszlaka i zalej zimną wodą, odłóż do momentu, aż będą zimne.

Ser feta pokrój na równe kawałki. Aby ser się nie kruszył i był ładnie pokrojony koniecznie zastosuj trik, którego możesz nie znać! Przygotuj szklankę wrzątku. Włóż ostry nóż do szklanki ze wrzątkiem i pokrój fetę, przed każdorazowym krojeniem sera wkładaj nóż do wrzątku, dzięki temu zawsze będziesz mieć równe i nie rozpadające się kostki fety.

Słonecznik upraż na suchej lekko rozgrzanej patelni. Wysyp słonecznik na patelnie, poczekaj minutę co chwile mieszając słonecznik, jeśli zacznie brązowieć to pora by go zdjąć z patelni.

Przepis na sos do sałatki

Przygotuj sos czosnkowo – ziołowy. Do miseczki włóż łyżkę majonezu, dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku przepuść przez praskę i dołóż do miseczki, następnie wsyp pokrojony koperek, zioła prowansalskie, sól, cukier. Wymierzaj dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, jeśli masz bardzo gęsty jogurt naturalny możesz dodać go odrobinę więcej, gdyż do sałatki powinien on być bardziej rzadszy niż np. taki do dań na zimno.

Na dno dużej i płaskiej miski, bądź podłużnego półmisku włóż brokuła, na wierzch nałóż cały makaron tortellini, a na to delikatnie poukładaj kawałki fety. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem, na wierzch posyp wcześniej uprażony słonecznik.

Sałatka z brokułem i tortellini jest najlepsza zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

Placuszki z jabłkami

Sałatka z brokułem i tortellini

Tortellini stało się bardzo popularne jako składnik sałatek. Można je dostać praktycznie w każdym sklepie. Tortellini to takie niewielkie pierożki z ciasta makaronowego, które w środku mają różnorodny farsz mięsny bądź warzywny. Sałatka z tortellini to bardzo dobry pomysł na błyskawiczny obiad, sycące śniadanie czy danie dla gości. Moja sałatka ma niewiele składników, bo tylko tortellini, brokuł, ser feta i prażony słonecznik. Jej atutem jest sos czosnkowo – ziołowy, które nadaje sałatce aromatu i smaku. Jeśli lubicie gotować na mojej stronie można znaleźć różne inne przepisy na sałatki, m. in. na sałatkę Cezar.