Sałatka szwajcarska – tylko 4 składniki!

Sałatka szwajcarska to bardzo prosta sałatka mająca tylko 4 podstawowe składniki. Jest banalna i wykonywana błyskawicznie ze składników, które na pewno masz w domu. Możesz ją przygotować bez wcześniejszych zakupów, robienia list zakupów. Sałatka szwajcarska jest świetnym pomysłem na imprezę, święta, kolację czy 2 śniadanie do pracy. Jeśli spodoba ci się przepis na tą sałatkę to sprawdź inne sałatki, które znajdziesz na stronie.

Sałatka szwajcarska – Składniki

  • 200 g sera
  • 200 g szynki konserwowej
  • 8 ogórków konserwowych
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 czubate łyżki majonezu
sałatka szwajcarska

Sałatka szwajcarska – Wykonanie

Ser żółty pokrój w cienkie paseczki bądź zetrzyj na tarce na bardzo dużych oczkach. Do tej sałatki najlepszy będzie ser Ementaler. Jest twardy i ma wyrazisty smak, ale możesz dodać dowolny inny ser żółty.

Szynkę konserwową pokrój w cienkie paski. Możesz użyć szynki konserwowej, szynki drobiowej bądź innej ulubionej wędliny.

Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, zlej nadmiar wody. Jeśli chcesz możesz je wymienić na ogórki kiszone bądź wymieszać w dowolnej proporcji.

Szczypiorek posiekaj na drobno. Możesz go zamienić również na koperek bądź pietruszkę, jednak mi najbardziej pasuje szczypiorek.

Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz, majonez. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli chcesz, by sałatka była lżejsza możesz dodać gęsty jogurt naturalny zamiast 1 łyżki majonezu.

Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!