sałatka grecka

Oryginalna sałatka grecka, to szybka sałatka składająca się z sałaty lodowej, pomidorów koktajlowych, ogórka, czerwonej cebuli, zielonych oliwek, sera feta oraz oliwy z oliwek. Sałatka grecka jest maksymalnie szybka w wykonaniu, wystarczy tylko parę minut i masz gotowy posiłek bądź dodatek do obiadu.

Sałatka grecka to tradycyjne danie kuchni greckiej, ale podawana jest na całym świecie w różnych wariantach w zależności od regionu w którym aktualnie jest wykonywana.

Sałatki można robić na bardzo dużo sposobów, praktycznie codziennie wyciągam kilka warzywnych składników i łącze je w przepyszne danie za pomocą oliwy z oliwek bądź innego szybkiego sosu. Jednak ta sałatka częściej skrada moje serce 😉 Uwielbiam sałatkę grecką za to, że jest szybka a przy tym najsmaczniejsza. Sałata daje jej chrupkość, oliwki intensywny smak do tego warzywa pokrojone w spore kawałki. Do tego sałatka jest lekka i sycąca dzięki zawartości sera feta.

Sałatka grecka – Składniki

  • sałata lodowa
  • 6 dużych pomidorów koktajlowych
  • ogórek zielony
  • 20 sztuk zielonych oliwek
  • czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera feta
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sałatka grecka – Wykonanie

Sałatę lodową podrzeć na niewielkie kawałki i wrzuć na dno miski.

Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, jeśli są mniejsze to na połówki.

Ogórki obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki, każdy plasterek następnie pokroić na pół.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Oliwki pokroić na połówki. Jeśli wolisz czarne oliwki, można również je wykorzystać, dla mnie są one zbyt intensywne w smaku.

Wszystkie składniki dorzucić do sałaty, delikatnie wymieszać.

Ser feta pokroić w niewielkie kostki. Połóż na wierzch sałatki.

Aby kostki fety były ładne i równe, nie rozpadały się się w sałatce należy odpowiednio kroić ser. Przed rozpoczęciem krojenia włóż nóż do gorącej wody, czynność powtarzaj przed każdym kolejnym użyciem noża. Kostki będą idealnie równe a ser nie będzie rozsypywał się w sałatce.

Sałatkę posyp ziołami prowansalskimi oraz polej oliwą z oliwek.

Podawaj ze świeżą bagietką bądź domowymi grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego!