Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Zawsze wydawało mi się, że rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to skomplikowane i pracochłonne danie, więc jej przygotowanie odkładałam w nieskończoność. Dlatego jak pierwszy raz ją zrobiłam, to byłam zdziwiona, że to danie jest takie proste i szybkie w wykonaniu. Rolada szpinakowa z łososiem to danie idealne na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jako przekąska na imprezę rodzinną, podaje się ją na zimni, pokrojoną w cienkie plastry.

Roladę szpinakową nadziewam serkiem śmietankowym wymieszanym z serkiem chrzanowym oraz wędzonym łososiem. Jeśli chcesz możesz również faszerować ją szynką długodojrzewającą, suszonymi pomidorami bądź ulubionym rodzajem sera. Zazwyczaj korzystam ze szpinaku mrożonego, ponieważ jego obróbka jest szybsza, ale w sezonie wykorzystuje świeży szpinak, który nadaje daniu intensywnie zielony kolor.

Rolada szpinakowa – Składniki

  • 450 g (opakowanie) mrożonego szpinaku
  • czubata łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka gęstej śmietany bądź gęstego jogurtu greckiego
  • 4 średnie jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 200g wędzonego łososia
  • 2 opakowania serka kanapkowego (np. Almette) – wykorzystałam 1 śmietankowy i 1 chrzanowy

rolada szpinakowa

Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?

Czosnek obierz z łupinek, przeciśnij przez praskę.

Patelnie rozgrzej, dodaj masło, wrzuć czosnek i smaż przez około 30 sekund pilnując, by czosnek się nie przypalił.

Następnie dodaj mrożony szpinak, mleko i smaż mieszając od czasu do czasu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi a woda wyparuje. Kolejno dodaj śmietaną bądź jogurt grecki, sól, pieprz i smaż jeszcze 2 – 3 minuty co chwilę mieszając. Tak przygotowany szpinak przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia.

Białka jajek ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Do ostudzonej masy szpinakowej dodaj żółtka, przesianą mąkę pszenną, wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Następnie dodaj ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

Do przygotowania rolady użyj jak największej blaszki. Ja użyłam blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Im użyjesz większej blaszki, tym placek szpinakowy będzie cieńszy i większy z rolada będzie wyglądać lepiej. Na blaszkę wylej masę szpinakową, rozsmaruj na cienki płaski placek. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C, piecz szpinak przez około 20 minut, aż masa stężeje. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie przesuszone i trudno się będzie zwijać. Po upieczeniu wyciągnij blachę z piekarnika, ciasto zdejmij z blaszki i pozostaw do ostudzenia.

rolada szpinakowa

Na zimną roladę szpinakową nałóż najpierw warstwę serka chrzanowego, na to warstwę serka śmietankowego. Na połowie placka poukładaj wędzonego łososia. Zwiń ciasno rozpoczynając zwijanie od części z łososiem, następnie zawiń ponownie w papier i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie pokrój roladę w plasterki o szerokości około 2 cm,

Smacznego!