Puree ziemniaczane

Dzisiejszy przepis to puree ziemniaczane. Kiedyś kojarzyło mi się ono tylko z rozgotowanymi ziemniakami, jednak jak zrobiłam puree ziemniaczane z tego przepisu to kompletnie zmieniłam zdanie. W najbardziej prostej wersji są to ziemniaki z dodatkiem masła i mleka. Jednak można je dowolnie modyfikować, by smak za każdym razem był inny. Podaje je jako gorący dodatek do obiadu, pysznie smakuje z dodatkiem mięsa z kurczaka bądź zrazami.

Puree ziemniaczane – Składniki

  • około 1 kg ziemniaków
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka bądź 50 ml mleka i 50ml śmietanki 30%
  • garść posiekanego koperku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
puree ziemniaczane

Puree z ziemniaków – Wykonanie

Składniki puree ziemniaczanego są podane, ale właściwie można to danie robić na oko. Najważniejszym składnikiem są ugotowane ziemniaki, resztę można dodawać na oko. Jeśli chcesz, by ziemniaki były bardziej kremowe dodaj więcej masła bądź więcej śmietanki kremówki. Jeśli wolisz danie w wersji fit dodaj mniej masła a więcej mleka. Konsystencja będzie podobna a kalorii dużo mniej. Podstawowy przepis to 1 kg ziemniaków, 50 g masła oraz 100 ml mleka. W mojej wersji dodałam do ziemniaków odrobinę poszatkowanego koperku, jednak można dodać również m. in. szczypiorek, pietruszkę, czosnek, plasterki boczku, ale również sery np, parmezan.

puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

Do puree możesz wykorzystać dowolne ziemniaki jakie akurat posiadasz, jednak najlepsze będą ziemniaki typu B lub C. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na równe kawałki o podobnej wielkości, by ugotowały się w tym samym czasie. Tak przygotowane ziemniaki umyj a następnie włóż do garnka z wodą, posól płaską łyżeczką soli i gotuj do miękkości.

Gdy ziemniaki będą już miękkie zlej z nich wodę, następnie ponownie umieść je na palniku, by odparowała pozostała woda. Od razu pognieć ziemniaki za pomocą praski do ziemniaków, nie musisz robić tego bardzo dokładnie, ponieważ zbyt rozgniecione ziemniaki będą maziste i klejące.

Jeszcze w czasie gotowania ziemniaków przygotuj masło z mlekiem. Do garnuszka wlej całość mleka oraz masło. Wsyp odrobinę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu podgrzania się mleka i rozpuszczenia się całości masła. Całość ma być gorąca a nie wrząca. Po wyłączeniu dodaj do garnuszka również posiekany koperek.

Całość zawartości garnuszka wlej do gorących wcześniej utłuczonych ziemniaków. Mieszaj za pomocą drewnianej łyżki tylko do połączenia się składników. Na wierzch posyp jeszcze odrobinę koperku.

Smacznego!