Pstrąg z piekarnika

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Nie jest droga, jest bardzo łatwo dostępna a do tego bardzo prosta w obróbce. Pstrąg szczególnie przygotowywany w piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby dodaję czasem dodatkowo inne ulubione warzywa jak np. marchewkę, cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem.

Pstrąg z piekarnika – Składniki

  • 2 pstrągi np. tęczowe
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku bądź pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika – Wykonanie

Rybę umyj pod bieżącą wodą. Jeśli jest w całości to wypatrosz ją dokładnie. Rozetnij zaczynając od skrzeli ryby, wyciągnij całość wnętrzności. Z pstrąga nie trzeba usuwać łusek, jednak ja zazwyczaj to robię, staram się większą część łusek usunąć za pomocą ostrego noża. Po wypatroszeniu dokładnie umyj rybę w środku i na zewnątrz, następnie osusz papierowym ręcznikiem. Na wierzchu ryby zrób podłużne nacięcia.

Rybę posól i popieprz na zewnątrz i od środka.

Następnie przygotuj masło czosnkowe, które posłuży nam do wysmarowania brytfanki oraz do wewnątrz pstrąga. Do miękkiego masła dodaj czosnek, koperek poszatkuj bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszaj z dodatkiem odrobiny soli.

Brytfankę wysmaruj delikatnie masłem czosnkowym, pozostałą część masła dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki cytryny.

Ryby przełóż do brytfanki. Jeśli chcesz w wolne miejsca w brytfance możesz włożyć ulubione warzywa np. marchewkę, ziemniaki w plasterkach, brokuł.

Pstrąga piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C pod przykryciem przez około 30 minut.

Ryba idealnie pasuje do zapiekanych ziemniaczków czy domowych frytek.

Jeśli szukasz innych dań z dodatkiem ryb to wypróbuj najlepszy przepis na rybę po grecku.

Smacznego!