Już nie musisz wyrzucać przypalonej patelni! 3 najskuteczniejsze metody na wyczyszczenie patelni

Jakość oraz smak naszych potraw w dużej mierze zależą od jakości naczyń, których je przygotowujemy. Jeżeli nasza patelnie będzie przypalona, niedoczyszczona oraz porysowana nigdy nie uda nam się przygotować smacznej oraz zdrowej potrawy. Koniecznie przeczytaj jakie są najlepsze domowe metody na wyczyszczenie przypalonej patelni. Daj swojej przypalonej patelni drugie życie.

Skutki używania przypalonej patelni.

Skutki przygotowywania posiłków na uszkodzonych patelniach nie będą ujawniać się od razu, a dopiero po kilki albo nawet kilkunastu latach. Może powodować osłabienie organizmu, nudności, zaburzenia układu pokarmowego, uszkodzeniem wątroby, a nawet rozwojem nowotworu w organizmie.

Domowe sposoby na przypaloną patelnie

Sól oraz ziemniak- Przypalona patelnia

Może to wydać się trochę dziwne, a dla niektórych nawet śmieszne, ale do wyczyszczenia patelni z przypalonych resztek wystarczy nam trochę soli gruboziarnistej oraz połówka ziemniaka.

Wystarczy, że opłuczesz patelnie z sosu oraz resztek jedzenia, które nie zdążyło się przypalić. Następnie wysyp odrobinę soli gruboziarnistej na patelnię, weź połówkę ziemniaka do dłoni i zacznij delikatnie, okrężnymi ruchami szorować powierzchnię patelni. Po wszystkim dokładnie spłucz patelnie z resztek soli i zakonserwuj ją używając oliwy z oliwek i gotowe, twoja patelnia wygląda jak nowa.

Soda oczyszczona i ocet- Przypalona patelnia

Dla niektórych z was na pewno nie jest to nowość przecież od wielu lat gospodynie domowe wykorzystują te połączenie do czyszczenia gospodarstw domowych. Do przygotowania domowego płynu do zmywania wystarczy łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżka stołowa octu. Rozpocznij od podgrzania szklanki wody, możesz ją zagrzać w czajniku, ale ja polecam zagrzanie jej na przypalonej patelni. Sprawi to, że zabrudzenie będzie łatwiejsze do usunięcia. Następnie dodaj łyżkę stołową do zagotowanej wody i poczekaj 2-3 minuty. Odlej połowę wody i wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej. Czyszczenie będzie polegało do delikatnym szorowaniu przypalonej powierzchni patelni okrężnymi ruchami przy użyciu szczotki kuchennej. Na koniec dokładnie opłucz patelnie przy użyciu bieżącej wody, możesz również zakonserwować ja przy użyciu oliwy z oliwek.

Folia aluminiowa i sól gruboziarnista- Przypalona patelnia

Metoda polecana jest głównie w przypadku posiadania patelni żeliwnych. W przypadkach patelni o powłoce teflonowej i ceramicznej przy użyciu tej metody możesz nieodwracalnie uszkodzić patelnie.

Wysyp na powierzchnię patelni niewielką ilość gruboziarnistej soli, zgnieć w kulkę kawałek folii aluminiowej i zacznij szorować powierzchnię patelni. Folia aluminiowa sprawi, że nawet największe przypalenie usuniesz szybko i sprawnie. Następnie dokładnie spłucz patelnię usuwając wszystkie resztki soli.

Pamiętaj, że czas działa na twoją korzyść. Jeżeli po przygotowaniu posiłku zobaczysz, że jest przypalona jak najszybciej zalej ją gorącą wodą. Jeżeli dasz brudnej patelni zaschnąć sprawisz, że będzie ci trudniej ja wyczyścić!