Dieta cukrzycowa- produkty zakazane przy cukrzycy

Cukrzycę można nazwać epidemią XXI wieku. Z diagnozowaną cukrzycą żyje około 3 miliony Polaków, a według przypuszczeń kolejny milion osób nie jest świadomych, tego że choruje na tą chorobę. To wszystko sprawia, że cukrzyca stanowi olbrzymi problem naszej służby zdrowia. Oprócz farmakoterapii, bardzo ważnym elementem leczenia cukrzycy jest odpowiednia dieta. Wielu cukrzyków popełnia wiele błędów żywieniowych, które negatywnie wpływają na stan ich zdrowia. Poznaj listę produktów jakie są zakazane przy cukrzycy. Dieta cukrzycowa- produkty zakazane przy cukrzycy.

Odpowiednia dieta powinna być nieodłącznym elementem leczenia wszystkich typów cukrzycyWyróżnia się dwa rodzaje cukrzycy:

  • cukrzyca typu 1 – inaczej cukrzyca insulinozależna to choroba o podłożu autoimmunologicznym, polega na niszczeniu komórek trzustkowych produkujących insulinę. Nazywana jest również cukrzycą młodzieńczą gdyż diagnozowana jest głównie u dzieci i młodzieży;
  • cukrzyca typu 2 – istotą choroby jest niewłaściwe działanie insuliny w tkankach, co prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. Za jej rozwój odpowiedzialne są czynniki genetyczne i środowiskowe. Przeważnie wiąże się z otyłością i diagnozowana jest u dorosłych. Szacuje się, że na cukrzycę może chorować na całym świecie nawet 350 milionów osób z czego aż 90% przypadków dotyczy cukrzycy typu 2.

Produkty zakazane przy cukrzycy

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nie należy spożywać: 

wieprzowinę, kaczkę, gęsi, kiełbasę, boczek, salami, wątrobę, inne podroby, śmietanę, tłuste sery podpuszczkowe, mleko w proszku, pełne mleko, serki topione, sery żółte pełnotłuste i dojrzewające. masło, smalec, słoninę, łój, margarynę twardą, olej palmowy, produkty smażone na głębokim tłuszczu, żywność przetworzoną, ryby wędzone.

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, który sprzyja gwałtownym wzrostom poziomu glukozy i utrudnia kontrolę glikemii nie należy spożywać:

ryżu białego, płatków kukurydzianych, mąki oczyszczonej, białego pieczywa, ciasta francuskiego, wyrobów cukierniczych, które mogą zawierać utwardzone oleje roślinne. krakersy, słone paluszki, owoce suszone, kandyzowane, w syropie, bardzo dojrzałe banany oraz śliwki, wszelkiego rodzaju słodycze( oprócz czekolady gorzkiej zawierającej dużą ilość kakao) oranżady, soki owocowe, napoje owocowe, nektary, ziemniaki, kukurydzę, groszek i buraki.

Produkty polecane przy cukrzycy

Chociaż lista produktów zakazanych przy cukrzycy jest dosyć pokaźna, to osoby chore na cukrzycę dalej mogą czerpać przyjemność z jedzenia. Lista produktów zalecanych dla cukrzyków również jest dosyć obszerna.

Na liście produktów, które powinien jeść cukrzyk, znajdują się:

  • naturalny nabiał i jego przetwory – jogurt, maślanka, kefir, zsiadłe mleko, sery;
  • warzywa – brokuły, kalafior, cukinia, cebula, pomidory, ogórki, kapusta, sałata zielona i inne, brukselka, czosnek, fasola biała i czerwona, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, kukurydza, papryka, marchewka, pietruszka, por, soczewica, rzepa, rzodkiewka. Warzywa najlepiej spożywać na surowo;
  • produkty zbożowe, makarony, płatki – chleb żytni z pełnego ziarna, ryż brązowy, kasze bulgur, gryczana, jęczmienna, makaron z pełnego ziarna, kuskus razowy, komosa ryżowa, płatki owsiane (zwykłe i górskie), otręby żytnie, pszenne i owsiane;
  • mięso i ryby – kurczak, indyk, chuda wołowina, chuda wieprzowina, cielęcina, dziczyzna, królik, wszystkie ryby.