Produkty spożywcze, które powoli nas zabijają! Unikaj ich!

Sport to zdrowie takie hasło widzimy na każdym rogu. Fakt to prawda na stan naszego zdrowia wpływa aktywność fizyczna, ale też styl życia jaki prowadzimy, używki jakie zażywamy, ale przede wszystkim to co jemy. Jedząc zdrowo będziemy mogli dożyć sędziwego wieku. Jeżeli chcesz być zdrowy i dożyć starości musisz wyrzucić ze swojego jadłospisu produkty, które powodują otyłość, cukrzycę, nowotwory lub podwyższają poziom złego cholesterolu. Oto lista produktów, których częste spożywanie cię zabija, produkty szkodliwe dla zdrowia, nie powinniśmy ich spożywać wcale!

Produkty szkodliwe dla zdrowia

Słodkie napoje gazowane

Zawierają one ogromne ilości cukru, które podwyższają ryzyko otyłości.  Podnoszą poziom cukru we krwi co może skutkować cukrzycą.  Oprócz otyłości i cukrzycy osoby często pijące słodkie napoje gazowane podwyższają ryzyko pojawienia się takich chorób jak nadciśnienie, chorób serca, a nawet demencji.

Margaryna

Okazuje się, że margaryna to cichy zabójca, ponieważ zawiera ogromną ilość szkodliwych tłuszczów trans, które podwyższają poziom złego cholesterolu jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu. Co może skutkować miażdżycą, zawałem serca lub udarem mózgu.  Znajdujące się w składzie margaryny izomery trans są odpowiedzialne za powstawanie i rozwój nowotworów jelita grubego.

Przetworzone mięsa

Wędliny, kiełbasy, pasztety czy parówki posiadają w sobie ogromne ilości soli, sodu, niezdrowych tłuszczów oraz rakotwórczych konserwantów. Częste spożywanie przetworzonego mięsa prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi, chorób serca, udarów mózgu i miażdżycy. Substancje konserwujące podwyższają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Znajdujące się w przetworzonym mięsie duże ilości soli powodują zatrzymanie się wody w naszym organizmie co skutkuje otyłością.

Jasne pieczywo

Nie zawiera żadnych witamin ani błonnika. Ma niski indeks glikemiczny, jedząc jasne pieczywo jesteśmy skazani na skoki poziomu glukozy we krwi co skutkuje zwiększonym apetytem. Jasne pieczywo jest jednym z produktów przez, które tyjemy dlatego warto zamienić je na ciemnie pieczywo razowe lub żytnie.

Łosoś hodowlany

Łosoś hodowlany jest karmiony paszami z antybiotykami i sterydami, które mają w jak najkrótszym czasie zwiększyć maksymalnie wagę ryby. Podobne właściwości ma popularna kilka lat temu panga.

Kostki rosołowe

Kostki rosołowe to czysta chemia, w ich składzie znajduje się przede wszystkim sól, glutaminian sodu, barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku.  Wywołują nadciśnienie, kamicę nerkową, zwiększają ryzyko nowotworu układu pokarmowego, powodują też alergie pokarmowe, wzdęcia, zgagę oraz bóle głowy i brzucha.

Zupy w proszku

Sytuacja wygląda podobnie jak w przypadku kostek rosołowych. W składzie zupek znajduje się duża ilość soli, glutaminianu soli, konserwantów i wzmacniaczy smaku powodujących problemy żołądkowe, nadciśnienie, oraz zwiększa ryzyko nowotworu.

  Produkty szkodliwe dla zdrowia – Sól

W niewielkich ilościach nie jest szkodliwa, ale jeżeli lubisz słone potrawy zwiększasz ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób serca, udaru mózgu.

Alkohol

Spożywanie alkoholu w dużych ilościach prowadzi do zapalenia trzustki, raka trzustki, marskości wątroby oraz chorób serca, dodatkowo niszczy komórki mózgu.

Palenia tytoniu

Palenie tytoniu to krótka droga do trumny. Skutkami jest rozedma płuc, choroby sercowo-naczyniowe, cholesterol, nowotwór szczególności nowotwór płuc.

Napoje energetyczne

W składzie napoju energetycznego jest ogromna ilość cukry, w dużej ilości może to doprowadzić do nadwagi.

Częste picie napojów energetycznych może doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu.

Popcorn z mikrofalówki

Znajdujący się w popcornie diacetyl uszkadza neurony w mózgu co może doprowadzić do Choroby Parkinsona oraz Alzheimera.

Produkty szkodliwe dla zdrowia – Cukier

Usuwając z diety cukier zmniejszasz ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość, raka przewodu pokarmowego, choroby serca oraz próchnicę.

Koncentrat pomidorowy

Do koncentratu dodawana jest duża ilość cukru w celu poprawy smaku. A tak jak wcześniej opisywaliśmy cukier w dużych ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość, choroby serca, próchnicę oraz nowotwór.

Chipsy ziemniaczane

zawierają w sobie duże ilości soli, tłuszczów trans, akrylamidu, który jest silnie rakotwórczy, barwników, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Do tego jest smażony na głębokim tłuszczu. Częste spożywanie skutkuje nowotworem jelita grubego, nadciśnieniem, chorobami serca, udarem mózgu, miażdżycą.

Szybkie pączki z serka homogenizowanego