Produkty bogate w jod do regulacji tarczycy

Jod to pierwiastek jaki jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, powstania wola czy opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego. Chociaż od 1997 roku śladowe ilości jodu znajdują się w soli kuchennej, to i tak warto pozyskiwać ten pierwiastek również z innych źródeł. Poznaj listę produktów bogatych w jod. Produkty bogate w jod do regulacji tarczycy.

Dlaczego jod jest tak ważny?

Niewątpliwie jod jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego z nas. Przede wszystkim jod jest niezbędnym pierwiastkiem do produkcji hormonów tarczycy – tyroksyny T4 i trójjodotyroniny T3. Hormony tarczycy odpowiadają m.in. za syntezę białek, aktywność enzymatyczną czy również wpływają na metabolizm. Dodatkowo niezbędne są również dla prawidłowego rozwoju i wzrostu systemu kostnego, nerwowego u niemowląt i w trakcie życia płodowego. Ponadto potwierdzono także działanie ochronne jodu w procesach zapalnych i nowotworowych. Jod jest mikroelementem, którego nie potrzebujemy w ciele w dużej ilości, a wręcz w mikroskopijnej. Wartość ta mierzona jest w mikrogramach [µg].

DOBOWE SPOŻYCIE JODU:

110 [µg] – niemowlaki

90 [µg] – dzieci od 1. do 6. roku życia

100 [µg] – dzieci od 7 – 9 lat

120 [µg] – dzieci w wieku 10 – 12 lat

150 [µg] – dzieci i dorośli po 13. roku życia

220 [µg]- kobiety w ciąży

290 [µg]- kobiety karmiące

Warto wiedzieć, że jod jest pierwiastkiem, który nie jest magazynowany w organizmie, więc musi być dostarczany na bieżąco z dietą.

Objawy niedoboru jodu

Najważniejszymi skutkami niedoboru jodu są problemy z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy. Skutkami mogą być guzki tarczycy, wole( powiększenie tarczycy), niedoczynność tarczycy( niedoczynność tarczycy objawia się ciągłym zmęczeniem, problemami z koncentracją i pamięcią, brakiem energii, bólami stawów i mięśni, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, częstymi infekcjami dróg oddechowych, problemami z działaniem układu immunologicznego) czy zaburzenia płodności, może powodować poronienia oraz również problemy z utrzymaniem ciąży. Niedobory jodu mogą powodować u dzieci między innymi opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego oraz także obniżenie zdolności uczenia się.

Produkty bogate w jod

Pierwotnym źródłem jodu są skały bogate w ten pierwiastek, które w wyniku procesu wietrzenia uwalniają go do mórz oraz oceanów. Z tego powodu najbogatszymi produktami w jod będą ryby oraz owoce morza. Po utlenieniu jod może przedostawać się do atmosfery, a następnie poprzez opady, wchłaniać się do gleby. Dlatego śladowe ilości tego pierwiastka możemy również znaleźć w powietrzu, warzywach, owocach oraz produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak warto zwrócić uwagę, że zawartość jodu w powietrzu oraz powyższych produktach spożywczych w dużej mierze zależy od odległości od morza. Ponieważ tylko niewielki obszar Polski leży nad morzem, w naszych produktach spożywczych jest za mało jodu. Dlatego od 1997 roku dodaje się go do soli kuchennej (zawartość jodu w 100 g to 2293 µg).

Najbogatszymi produktami w jod są:

ProduktZawartość jodu w 100 grProcent dziennego zapotrzebowania
Kapusta morska300 µg200%
Kalmar200 µg133%
Dorsz135 µg90%
Krewetki110 µg73%
Proszek jajeczny64 µg43%
Okoń morski60 µg40%
Mleko w proszku55 µg37%
Flądra50 µg33%
Łosoś50 µg33%
Mleko w proszku 25%50 µg33%
Tuńczyk50 µg33%

Warto zaznaczyć, że Bałtyk jest jednym z najbogatszym regionów w ten pierwiastek na świecie. W morzu Bałtyckim jest znacznie więcej jodu niż np. w Morzu Śródziemnym. Zawarty jest w wodzie, uwalnia się także do powietrza i opada na ziemię. Przede wszystkim najwięcej jodu znajduje się w w odległości 300m od Bałtyku. Dlatego tak wartościowe są spacery nad naszym morzem.