Produkty BIO prawda czy wielkie kłamstwo?

Świadomość Polaków w temacie zdrowego jedzenia z roku na rok rośnie. Dzisiaj wiemy, że tylko zdrowe jedzenie może zapewnić nam długie i zdrowe życie. Chcemy wybierać produkty naturalne bez ulepszaczy smaku, szkodliwych konserwantów czy z upraw, które nie szkodzą środowisku. Dlatego właśnie w ostatnich latach w marketach, a nawet w mniejszych sklepach zaczęły pojawiać się na półkach produkty z oznaczeniem BIO, EKO, ORGANIC. Jeżeli kupujesz produkty z tymi oznaczeniami zadaj sobie pytanie czy przypadkiem nie jesteście w prowadzany w błąd! Koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu, a dowiesz się jakie naprawdę produkty kryją się pod tymi oznaczeniami.

Produkty BIO i EKO

Jeszcze kilka lat temu żywność BIO i EKO można było kupić jedynie w małych sklepikach, które specjalizowały się w produktach ekologicznych. Dzisiaj żywność z tymi oznaczeniami możemy kupić w każdym sieciowym markecie. Jeszcze w 2017 roku sprzedaż produktów ekologicznych wynosiła jedynie 2,6% ze wszystkich produktów spożywczych sprzedanych w ciągu roku, dzisiaj jest to już 8%.

Kiedy mówimy o produkcie BIO, EKO, ORGANIC:

Unia Europejska jasno określiła jakie produkty można nazywać produktami ekologicznymi.

Produktem ekologicznym możemy nazwać produkt, który pochodzi z gospodarstw objętych kontrolą certyfikowaną. Ale również produkty przetworzone, które zawierają co najmniej 95% składników wytworzonych w sposób ekologiczny. Dla jak najlepszego oznaczenia tych produktów Unia Europejska wprowadziła specjalny symbol, którym jest euroliść czyli 12 gwiazdek układających się w kształt liścia na zielonym tle. Pod tym oficjalnym znakiem znajdziemy informacje o kraju pochodzenia oraz numerze jednostki certyfikującej.

Jakie kryteria trzeba spełnić, żeby otrzymać ekologiczne świadectwo:

Zakaz używania sztucznych nawozów i pestycydów,

Stosowanie odpowiednich technik produkcji żywności, jakie mają zapobiegać zanieczyszczeniu środowiska,

Uprawa z wykorzystaniem jedynie naturalnych nawozów,

Hodowla zwierząt w odpowiednio przygotowanych pomieszczeniach oraz dostęp zwierząt w sezonie letnim do swobodnego wybiegu,

Zakaz karmienia zwierząt paszami modyfikowanymi genetycznie,

Produkty BIO, EKO, ORGANIC, a rzeczywistość

Niestety bardzo duża część produktów, które szczycą się BIO i EKO są ekologiczne tylko z nazwy. Prawo Unijne dopuszcza przecież wykorzystywanie pestycydów w postaci mineralnych nawozów, które nie są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Drób czy trzoda też nie będzie hodowana bez antybiotyków, które mają chronić zwierzęta przed chorobami czy paszami z dodatkami chemicznymi, które też do końca nie są dla nas zdrowe. W produktach przetworzonych producenci żywności mogą wykorzystać 5% produktów, które nie posiadają certyfikatu ekologicznej żywności. Producenci w tych 5% bardzo często wykorzystują takie produkty jak glutaminian sodu , olej palmowy, szkodliwe substancje konserwujące czy cukier. Ocenę pozostawiam dla ciebie czy warto inwestować w produkty EKO czy nie.

Podsumowanie:

Podczas zakupu produktów BIO, EKO, ORGANIC upewnij się czy na opakowaniu produktu lub kartonie zbiorczym w przypadku warzyw i owoców znajduje się symbol certyfikatu ekologicznego. W przypadku braku tego symbolu lepiej nie przepłacaj i wybierz tańszy odpowiednik. W przypadku produktów przetworzonych dokładnie czytaj skład, ponieważ pod szyldem EKO możesz zakupić produkt zawierający szkodliwe substancje.