Produkty antyrakowe, tylko prawidłowa dieta może cię ustrzec przed nowotworem

Czy wiesz, że zmieniając swoje nawyki żywieniowe jesteś w stanie ograniczyć ryzyko wystąpienia nowotworu nawet o 60 %? Przeczytaj koniecznie ten artykuł, a dowiesz się na jakich produktach powinieneś oprzeć swoją dietę, żeby nie zachorować na raka. Przedstawiamy produkty antyrakowe,

Naukowcy już od wielu lat prowadzą badania nad rakiem. Co prawda nie wiemy jeszcze o tej chorobie wszystkiego. Nikt nie wymyślił jeszcze lekarstwa na raka, ale znamy jego przyczyny i wiemy jak można ograniczyć ryzyko zachorowania. To może wydać się dla niektórych śmieszne, ale każdy z nas nosi w sobie raka. Nowotwór rozwija się w naszym organizmie w sytuacji kiedy komórki w naszym ciele zaczynają zachowywać się dziwnie, inaczej niż powinny (rosną, mnożą się, przybierają inne kształty). Takie komórki produkuje każdy organizm, ale w sytuacji kiedy jego układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo jest w stanie komórki rakotwórcze skutecznie odizolować i zniszczyć. Sytuacja jest odmienna kiedy organizm jest słaby i układ odpornościowy źle pracuje. W takiej sytuacji komórki zaczynają łączyć się w większe grupy lub guzy tworząc raka.

Czynniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów

Palenie tytoniu,

Spożywania alkoholu,

Zanieczyszczenie powietrza,

Spożywanie smażonych potraw,

Otyłość,

Niewłaściwa dieta,

Przetworzone jedzenie,

Fast-food,

Nadmierne opalanie się,

Promieniowanie UV,

Jak uchronić się przed nowotworem- Produkty antyrakowe

Przede wszystkim należy zdrowo się odżywiać. Prowadzić aktywny tryb życia, zabezpieczać się filtrami UV przed dużymi dawkami słońca, ale przede wszystkim należy spożywać duże ilości produktów o antyrakowych właściwościach.

Produktu antyrakowe

Cytrusy

Cytrusy zawierają duże ilości witaminy C jaka jest przeciwutleniaczem ( przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do nowotworów). Oprócz cytrusów duże ilości witaminy C mają również pomidory, papryka, papryczki chili, czarna porzeczka, truskawki, natka pietruszki, brukselka, kapusta, brokuł, kalafior.

Pomidory

Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy o nazwie likopen, który zapobiega nowotworom, chorobom układu krążenia, a nawet opóźnia procesy starzenia.

Arbuz- Produkty antyrakowe

Podobnie jak w przypadku pomidorów i arbuz zawiera duże ilości likopenu.

Szpinak

Szpinak to cudowne warzywo, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, witaminę C, kwas foliowy i karotenoidy, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty, żołądka i układu trawiennego.

Zielona herbata

Ten cudowny napój ma wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Jedną z nich jest przeciwdziałanie nowotworom, zawiera substancję o nazwie katechina. Jest to substancja hamująca wzrost komórek rakowych, a nawet jest w stanie je niszczyć.

Soja- Produkty antyrakowe

To nie jest przypadek, że Japończycy najrzadziej chorują nowotwory. Japończycy jedzą duże ilości nieprzetworzonej soi. Według badań naukowych regularne spożywanie soi zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi o 58%. Soja zawdzięcza te cudowne właściwości zawartym w niej związkowi o nazwie izoflawon , który spowalnia rozwój komórek rakowych, oraz zapobiega tworzeniu się w komórce nowotworowej naczyń krwionośnych.

Czosnek

Spożywanie czosnku nawet w niewielkich ilościach może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów nawet o 73% . Według badań naukowców w Portoryko regularne spożywanie czosnku naprawia uszkodzone DNA, blokuje tworzenie się substancji rakotwórczych oraz hamuje ich aktywność.