Podstawowe błędy początkującego kucharza – ranking najpopularniejszych

Cały dzień siedziałaś w kuchni, a twoje danie znowu nikomu nie smakowało? Przygotowałeś romantyczną kolację dla swojej ukochanej, a ona tylko z grzeczności mówiła, że jej smakowało. Jeżeli problem przesolonej zupy, pół surowego mięsa czy klejącego się makaronu nie jest ci obcy to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Przedstawiamy najczęściej popełniane błędy przez kucharzy amatorów. Sprawdź jakie są podstawowe błędy początkującego kucharza, wyeliminuj je a bardzo szybko nauczysz się, że gotowanie może być łatwe i przyjemne!

Podstawowe błędy początkującego kucharza

Nie próbowanie dań

To najczęstszy błąd początkujących domowych kucharzy. Jak masz określić czy przygotowane przez ciebie danie jest smaczne jeżeli go nie spróbujesz? Podczas gotowania powinno się wielokrotnie próbować przygotowujących się posiłków. Tylko wtedy będziesz w stanie określić czy danie jest dobrze doprawione czy wystarczająco długo gotowane. Błędy początkującego kucharza to często bardzo dokładne wierzenie w przepis znaleziony w książce kucharskiej czy w internecie, zawsze należy sprawdzić, czy otrzymana konsystencja posiłku, otrzymany smak jest odpowiedni, dla jednego szczypta soli może mieć dwa razy większą ilość przyprawy niż dla drugiego.

Nieodpowiednia jakoś składników

Najlepsi restauratorzy latami szukają odpowiednich dostawców produktów. Wiec dlaczego ty masz zadowalać się produktami drugiego gatunku? Jeżeli potrzebujesz pieczywo idź do dobrej piekarni, a nie do marketu po pieczywo wypiekane na miejscu. Taka sama sytuacja jest z mięsem, dlaczego masz serwować schaby czy mięso z piersi z marketu jeżeli możesz kupić lepszy produkt ze sklepu mięsnego gdzie będziesz mógł sobie wybrać idealny według ciebie kawałek mięsa. Dotyczy to każdego rodzaju pożywienia, przypraw, serów, nabiału. Wykorzystując słabej jakości składniki możemy uzyskać tylko kiepską potrawę, której smak będzie odbiegał od tego jaki oczekiwaliśmy.

Nie odmierzamy dokładnie produktów

To główny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie odmierzamy składników na ‘’oko”, szklanki, miski itp. W każdym przepisie masz napisaną dokładną gramaturę składników i liczbę osób dla których przedstawiony jest przepis. Dane ciasto nigdy ci nie wyjdzie jeżeli jednego składniku dasz trochę więcej, a drugiego trochę mniej. Najlepiej od początku zakupić wagę kuchenną i odmierzać produkty na gramy a nie na szklanki, dzięki czemu zawsze będziemy mieli odpowiednią ilość danego produktu.

Smażenie kilku produktów na tej samej patelni

Oczywiście trzeba w swoim życiu być oszczędnym, ale bez przesady. Jeżeli smażysz rybę na patelni to przed przystąpieniem do smażenie innego produktu najpierw ją dokładnie umyj. Zapachy zostają na przedmiotach w których je przyrządzamy. Chyba nie chcesz, żeby twoje warzywa smakowały rybą? Nie wystarczy zwykłe spłukanie wodą i wytarcie papierowym ręcznikiem. Należy dokładnie umyć przedmiot z użyciem detergentu.

Smażenie na nierozgrzanej patelni

Pośpiech w kuchni nigdy nie jest dobrym doradcą! Jeżeli niewystarczająco rozgrzejesz patelnie przed smażeniem schabu czy innego mięsa to w efekcie końcowym dostaniesz mięso niewystarczająco wysmażone w środku. Z zewnątrz mięso będzie wyglądało na idealne, ale w środku będzie jeszcze surowe. Pamiętaj, jeżeli nie jesteś pewny czy mięso jest dobrze wysmażone to delikatnie je przetnij. Jeżeli wewnątrz będzie białe oznacza, że jest dobrze usmażone, jeżeli zaś w środku jest czerwone oznacza, że jeszcze jest surowe. Pamiętaj mięso może być siedliskiem pasożytów bez odpowiedniej obróbki termicznej pasożyty mogą przedostać się do twojego organizmu.

Deska do krojenia

Sytuacja z deską do krojenia wygląda tam samo jak ze smażeniem na patelni kilku produktów po sobie bez jej dokładnego umycia. W swojej kuchni powinieneś mieć jedną deskę do krojenia mięsa, a inną do krojenia warzyw i owoców. Do krojenia mięsa najlepiej jest używać deski plastikowej lub szklanej.

Przesadzanie z przyprawami

Domowi i początkujący kucharze mają tendencje do używania wszystkich przypraw jakie mają w domu. Sytuacji kiedy do danego dania dodamy curry, pieprz, paprykę ostrą, i jeszcze kilka rodzajów ziół otrzymamy danie bez konkretnego smaku. Jeżeli nie znasz się na przyprawach, nie znasz dobrze ich smaku oraz nie wiesz jak łączą się z innymi składnikami najlepiej dodaj do potrawy jedynie sól i pieprz. Obie te przyprawy pasują do każdego dania i nie sprawią, że twoje danie będzie niesmaczne.