placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane to hitowe danie mojego Taty, nikt nie robi ich takich przepysznych jak on. Najbardziej lubię wersje wytrawną z dodatkiem drobno poszatkowanej cebulki. Jednak czasem robię również wersje niewytrawną bez dodatku cebulki, ale za to z dużą ilością cukru oraz śmietaną z dodatkiem cukru. Pychotka!

Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów, jedni robią placki niewielkie, na patelni smażą jednocześnie 4 a nawet 5 sztuk placuszków ziemniaczanych, inni pieką 2 duże bądź jeden duży placek ziemniaczany. Placki ziemniaczane mogą być grube, mieć w sobie dużo farszu przez co są w smaku gęste, treściwsze, mokre w środku. Ten przepis jest to przepis na placki ziemniaczane cieniutkie, niewielkie a przy tym bardzo chrupiące, pełne smakowitych dodatków takich jak przysmażona cebula oraz dużej ilości pieprzu.

Danie można podawać z różnymi dodatkami. Jeśli jemy w wersji słodkiej najlepsze są z cukrem i kwaśną śmietaną z cukrem bądź z owocowym dżemem. Jeśli jemy w wersji wytrawnej najlepsze dodatki to sos grzybowy, sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego bądź klasyczny domowy sos czosnkowy bądź domowy ketchup.

Placki ziemniaczane – Składniki

  • około kilograma obranych ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • szczypta soli
  • łyżeczka pieprzu
  • olej rzepakowy

Placki ziemniaczane – Wykonanie

Przepis na danie jest na prawdę banalny a ich wykonanie jest szybkie i każdemu wyjdą i przypadną do gustu.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na średnich oczkach, jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były mniej chrupiące zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, bądź na części tarki przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Odstaw na kilka minut, aby z ziemniaków zeszła woda.

Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę, bądź zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do startej masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę i zamieszaj.

Wodę znajdującą się w misce z ziemniakami delikatnie zlać, by ciasto nie miało zbyt wodnistej konsystencji.

Do przygotowanych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Całość zamieszać i odstawić jeszcze na kilka minut. Jeśli znów zbierze się zbyt duża ilość wody ponownie ją zlać. Masa powinna być dosyć gęsta.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Za pomocą łyżki na patelni układać niewielkie i cienkie placki. Smażyć z każdej strony około minuty by placek ziemniaczany był mocno zarumieniony z każdej strony.

Po usmażeniu ułóż placki na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu a następnie na suchy talerz. Nie nakładaj placków jeden na drugi, by nie spowodowało to, rozmiękczenia się placków.