Placki ziemniaczane – chrupiące i najsmaczniejsze!

Chrupiące placki ziemniaczane to hitowe danie mojego Taty, nikt nie robi ich takich przepysznych jak on. Najbardziej lubię placki ziemniaczane w wersji wytrawnej z dodatkiem drobno poszatkowanej cebulki. Jednak czasem robię również wersje niewytrawną bez dodatku cebulki, ale za to z dużą ilością cukru oraz śmietaną z dodatkiem cukru. Pychotka! Przepis na placki ziemniaczane jest prosty i nie zawiera wielu składników. Jego wykonanie jest szybkie i każdemu się uda.

Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów, jedni robią placki niewielkie, na patelni smażą jednocześnie 4 a nawet 5 sztuk placuszków ziemniaczanych, inni pieką 2 duże bądź jeden duży placek ziemniaczany. Placki z ziemniaków mogą być grube, mieć w sobie dużo farszu przez co są w smaku gęste, treściwsze, mokre w środku. Ten przepis jest to przepis na placki ziemniaczane cieniutkie, niewielkie a przy tym bardzo chrupiące, pełne smakowitych dodatków takich jak przysmażona cebula oraz dużej ilości pieprzu.

Danie można podawać z różnymi dodatkami. Jeśli jemy w wersji słodkiej najlepsze są z cukrem i kwaśną śmietaną z cukrem bądź z owocowym dżemem. Jeśli jemy w wersji wytrawnej najlepsze dodatki to sos grzybowy, sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego bądź klasyczny domowy sos czosnkowy bądź domowy ketchup.

Placki ziemniaczane – Składniki

  • około kilograma obranych ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • szczypta soli
  • łyżeczka pieprzu
  • olej rzepakowy

Placki ziemniaczane – Wykonanie

Przepis na danie jest na prawdę banalny a ich wykonanie jest szybkie i każdemu wyjdą i przypadną do gustu.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na średnich oczkach, jeśli chcesz, by placki ziemniaczane były mniej chrupiące zetrzyj ziemniaki na małych oczkach, bądź na części tarki przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Odstaw na kilka minut, aby z ziemniaków zeszła woda. W świeżych ziemniakach tej wody będzie więcej w starszych ziemniakach wody będzie mniej. Nie zostawiaj jednak startych ziemniaków na zbyt długo w misce, ponieważ mogą ciemnieć a nawet z czarnieć co spowoduje, że już nie będą się nadawały do placków.

Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę, bądź zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do startej masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę i zamieszaj.

Wodę znajdującą się w misce z ziemniakami należy delikatnie zlać, by ciasto nie miało zbyt wodnistej konsystencji. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że woda na patelni będzie pryskać a placki będą się rozpadać.

Do przygotowanych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Całość zamieszać i odstawić jeszcze na kilka minut. Jeśli znów zbierze się zbyt duża ilość wody ponownie ją zlać. Masa powinna być dosyć gęsta. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to placki będą się rozpadać, będą miały nieodpowiednią konsystencje, by wyszły smaczne. Jeśli w trakcie smażenia pozostała masa ziemniaczana będzie robiła się rzadsza, będzie to za sprawą wody z ziemniaków. W takim przypadku wystarczy wymieszać ponownie całą masę, jeśli to nie pomoże odlej część zebranej wody i ponownie wymieszaj.

Jak upiec placki z ziemniaków?

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Za pomocą łyżki na patelni układać niewielkie i cienkie placki. Smażyć z każdej strony około minuty by placek ziemniaczany był mocno zarumieniony z każdej strony.

Po usmażeniu ułóż placki na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu a następnie na suchy talerz. Nie nakładaj placków jeden na drugi, by nie spowodowało to, rozmiękczenia się placków. Dzięki temu pozostaną one chrupiące. Jeśli nie pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu będą one tłuste i miękkie i przez to dużo mniej smaczne.

Chrupiące placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane jest prosty a placki wykonuje się błyskawicznie. Tradycyjne placki ziemniaczane wykonujemy z ziemniaków przetartych z dodatkiem cebulki. Placki ziemniaczane podajemy z dodatkiem cukru, śmietany, jogurtu. Można je podawać również z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu grzybowego. Jeśli lubimy placek po cygańsku to jest to właśnie sporej wielkości placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Placki to jedno z bardziej popularnych dań, gdy nie mamy ochoty na dania mięsne. Mogą być wykorzystywane w diecie wegetariańskiej. Dzieci uwielbiają placuszki z dodatki sporej ilości posypanego cukru. Ja uwielbiam z dodatkiem śmietany a mój mąż jada placki z dodatkiem ketchupu, dla każdego znajdzie się jakaś alternatywa.

Jak zrobić najlepsze placki z ziemniaków?

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Ziemniaki, mąkę, jajko cebulę i przyprawy mieszamy razem i smażymy na sporej ilości oleju. Ważne, by piec placki ziemniaczane na mocnym oleju, po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik, by zebrać nadmiar oleju. Wtedy placki ziemniaczane będą pysznie chrupiące. Jeśli pozostawisz placki z ziemniaków na ciepłym talerzu, ponakładasz jeden na drugi bądź nie pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu placki przestaną być chrupiące a będą gumowate. Wypróbuj inne dania ze strony, które będą pasować do placków, np. sos czosnkowy