Placki z cukinii

Placki z cukinii to smażone placki z startej na tarce cukinii. Są szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne, sycące i zdrowe. Przepis na placuszki z cukinią jest banalnie prosty, Możecie mi nie wierzyć, ale robiłam cukiniowe placuszki pierwszy raz w życiu, a dokładnie jadłam je również pierwszy raz w życiu ;). Skuszona komentarzami na innych blogach kulinarnych postanowiłam, że koniecznie muszę je mieć u siebie. Okazuje się, że placki z cukinii są przepyszne, smakowały całej mojej rodzinie. Podałam je z sosem czosnkowym, ale dobrze smakują również z innymi sosami bądź z dowolną surówką warzywną, np. z młodej kapusty. Placki z cukinii można przyrządzić również piekąc je w piekarniku. Przepis na placki z cukinii smażone oraz pieczone znajdziesz na stronie Kulinarne Przeboje.

Placki z cukinii – Składniki

  • 1 duża cukinia około 300 gram
  • 2 jajka
  • 4 spore łyżki mąki pszennej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% bądź gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • olej do usmażenia placków

placki z cukinii

Placki z cukinii – Wykonanie

Cukinię umyć dokładnie, uciąć oba końce. Cukinii nie należy obierać, tylko dokładnie umyć jej skórkę. Najlepsza cukinia do placków to młoda cukinia o miękkiej i delikatnej skórce. Zbyt duża bądź zbyt stara cukinia będzie miała twardą skórę oraz w środku będzie miała przerośnięte gniazda nasienne, które należy usunąć, ponieważ nie nadają się do przygotowania placków.

Cukinię przekrój na pół. Jeśli w środku są przerośnięte gniazda nasienne należy usunąć je łyżeczką, jeśli ich nie ma to można przejść do kolejnego etapu. Cukinię zetrzeć na tarce na duże oczka, pozostawić w misce na kilka minut. Jeśli po tym czasie w misce będzie nadmiar wody należy ją zlać, cukinia powinna pozostać wilgotna.

Następnie dodać 2 jajka, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony bardzo drobno, drobno pokrojony szczypiorek, czubatą łyżkę śmietany bądź jogurtu naturalnego, całą mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać łyżką na jednolitą masę, która będzie dosyć rzadka, nie może być ciężka i grudkowata.

placki z cukinii

Na rozgrzaną patelnie dodać około 4 łyżki oleju, następnie na patelnie nakładać masę, mniej więcej sporą łyżkę. Tworzyć niewielkiej wielkości placuszki za pomocą łyżki, placuszki mają być dosyć płaskie, by ładnie się obsmażyły,

Smażyć z każdej strony przez około 2 minuty do uzyskania lekko zarumienionych placków.

Po usmażeniu poukładać placki na ręczniku papierowym, by ręcznik wciągnął nadmiar tłuszczu.

Jak podawać placki z cukinii?

Podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym.

Z przepisu powstanie około 12 sztuk placuszków z cukinii.

Placuszki najlepiej smakują gorące zaraz po usmażeniu, ale na zimno smakują równie dobrze.

Smacznego!

Jeśli lubisz cukinię koniecznie wypróbuj również spaghetti z cukinią, aromatyczny sos z dodatkiem mięsa, cukinii i sporej ilości makaronu.

Placki z cukinii są bardzo proste a przy tym bardzo pyszne. Wykonanie placuszków z cukinii zajmuje niewiele czasu. Najważniejsze jest, by mieć odpowiednią cukinię, najlepiej młodą, która nie ma w środku twardych gniazd nasiennych. Cukinię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pozostałe składniki oraz wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy i smażyć około 2 minuty z każdej strony. Jak widzisz przepis na placuszki z cukinii jest banalnie prosty i możesz je zrobić w kilka minut. Placki z cukinii to przepis na tani i szybki obiad w kilka minut.