Pieczony filet z pstrąga
Pieczony filet z pstrąga to świetny pomysł na weekendowy obiad. Ryba w postaci filetu smakuje praktycznie każdemu. I tym, którzy lubią rybę w całości, ale również dla tych co rezygnują ze spożywania ryb, bo nie lubią ości. Filet to również pomysł na przemycenie ryby dla dzieci. Danie to podajemy z ziemniakami i marchewką z piekarnika. Połączenie delikatnej ryby i chrupiących warzyw jest idealne. Ja i moja rodzina je uwielbiamy 😉
Pieczony filet z pstrąga – Składniki
- 2 świeże filety z pstrąga tęczowego łososiowego
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki warzywne
- młode ziemniaczki w łupinkach
- świeża marchewka
Pieczony pstrąg – Informacje dodatkowe
Pstrąg tęczowy, to ryba, którą można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Można go piec, gotować, dusić, grillować. Pstrąga można kupić w postaci filetu, bądź w całości. Moim ulubionym daniem jest cały grillowany pstrąg w papilotach w dodatkiem sporej ilości ziół, jednak w tym przepisie wykorzystałam filet z pstrąga, przygotowuje się go znacznie szybciej a do tego uwielbiają go dzieci, bo nie trzeba wyciągać ości 😉
Pstrąg to bardzo popularna ryba. Niedaleko domu mam hodowlę pstrągów, więc często z niej kupuję świeżą rybę, dzięki czemu jestem pewna jej jakości i świeżości. Jednak od jakiegoś czasu można dostać w marketach świeżą rybę wysokiej jakości,niemrożoną, od polskich dostawców. Koniecznie sprawdźcie jakie ryby można dostać w popularnych marketach i wypróbujcie a możecie się zdziwić.
Pstrąg ma duże ilości białka i kwasów omega 3. Filet z pstrąga jest praktycznie gotowy do obróbki cieplnej, wystarczy wyciągnąć go z opakowania, dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Z pstrąga nie trzeba usuwać łusek jak z innych ryb, dodatkowym plusem zakupu fileta jest to, że nie posiada on ości.
Pieczony filet z pstrąga – Wykonanie
Dwa filety z pstrąga umyj pod bieżącą wodą, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
Większe prostokątne naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Na dno naczynia wlej 3 łyżki oliwy z oliwek.
Porada. Papier do pieczenia zamocz lekko pod bieżącą wodą a następnie mocno wygnieć. Dzięki temu będzie bardziej plastyczny i ładnie będzie przylegał do brzegów naczynia.
Każdy filet obsyp solą z każdej strony, Następnie na każdy filet rozsmaruj łyżkę masła. Pęczek pietruszki poszatkuj, następnie posyp rybę obficie koperkiem. Cytrynę dokładnie umyj, wyciśnij sok z cytryny, polej nim rybę.
Marchewkę i ziemniaki obierz ze skórki , następnie marchewkę pokrój w paski, ziemniaki pokrój w łódeczki. Do kolejnego naczynia żaroodpornego włóż papier do pieczenia, wlej 3 łyżki oliwy. Następnie wsyp wcześniej przygotowaną marchew i ziemniaki. Posyp ulubionymi przyprawami np. ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, oregano, majerankiem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Na początku włóż formę z warzywami, piecz przez 20 minut co jakiś czas mieszając warzywa. Po tym czasie do piekarnika włóż formę z przygotowanym filetem. Piecz przez kolejne 20 minut do miękkości ryby i warzyw. Pieczony filet z pstrąga będzie od razu gotowy do przełożenia na talerze. Z boku połóż pieczone warzywa, można dodać ulubiony sos, np. czosnkowy.
Smacznego!
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek
Pieczony filet z pstrąga
Pstrąg to ryba słodkowodna, która jest jedną z popularniejszych ryb w Polsce. Głównie dlatego, że jest bardzo łatwo dostępna i stosunkowo tania. Można ją przygotowywać na wiele równych sposobów. Może być pieczona, smażona, duszona w całości bądź w postaci filetu. Przepis na filet z pstrąga jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Pstrąga pieczonego można podać z dodatkiem pieczonych warzyw, aromatycznych sosów. Mięso z pstrąga jest delikatne w smaku, szybko się piecze.
Przepis na pstrąga z piekarnika
Pstrąga solimy i polewamy sokiem z cytryny, Ryby nie lubią dużej ilości przypraw, najlepiej smakują bez dodatków. W osobnych formach pieczemy rybę i warzywa, w tej wersji chcemy, by ryba nie przeszłą innymi smakami. Jednak można również przygotować wszystko w jednym naczyniu, też na pewno wyjdzie smakowicie. Wypróbuj również rybę po grecku, mój ulubiony przepis na rybę.