Pieczone piersi z kaczki z pomarańczami i jabłkiem

Kaczka w Polsce to wciąż mało popularny rodzaj mięsa. Jednak przez ostatnie lata powoli wraca do łask. Duża ilość osób nie wie jak ją wykonać, by nie była sucha bądź gumowa. Piersi z kaczki to ta część, która jest najłatwiejsza w obróbce, dlatego jeśli to twój debiut z mięsem z kaczki to warto rozpocząć właśnie od piersi.

W Polsce hodowane są głównie 3 odmiany kaczek: pekińska, barbarie, mulard. Najpopularniejsze są kaczki pekińskie, to właśnie ten rodzaj znajdziemy w sklepach mięsnych i supermarketach. są najlepsze do pieczenia, ponieważ są tłuste i ten tłuszcz wytopi się w trakcie pieczenia co spowoduje, że mięso nie będzie przesuszone.

Pieczone piersi z kaczki to bardzo dobry pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny, a pokrojona w kawałki jako danie na imprezę, pysznie smakuje z ziemniakami zapiekanymi i surówką ze świeżych warzyw.

pieczone piersi z kaczki

Pieczone piersi z kaczki – Składniki

  • 6 niewielkich pojedynczych piersi z kaczki
  • 1 spora pomarańcza
  • 2 jabłka

pieczone piersi z kaczki

Pieczone piersi z kaczki – Wykonanie

Piersi z kaczki wyciągnij z lodówki około godzinę wcześniej przed przygotowywaniem, powinny być w temperaturze pokojowej. Piersi umyj, wysusz ręcznikiem papierowym. Skórę każdej piersi natnij ostrym nożem po dwa poprzeczne paski. Suchą patelnie porządnie rozgrzej, nie polewaj żadnym tłuszczem.

Piersi połóż obok siebie skórą do dołu. Zwiększ moc palnika i smaż piersi przez około 5 minut, aż skóra będzie mocno zarumieniona. Tłuszcz ze skóry zacznie się szybko wytapiać, więc nie ma potrzeby, by dodatkowo dodawać tłuszcz na patelnię.

Następnie przewróć piersi na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut pod przykryciem na dużo mniejszej mocy palnika.

Pomarańcze obierz ze skórki i podziel na cząstki. Jabłka obierz ze skórki i podziel na 4 części.

Piersi z kaczki połóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzej do
stopni C. Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut. Po tym czasie piersi będą dobrze wysmażone, ale do tego miękkie i soczyste. Jeśli piesi są niewielkie można podawać je w całości, jeśli są większe warto pokroić je na grubsze plastry.

Pieczone piersi z kaczki będą najlepiej smakować z pieczonymi ziemniakami w ziołach a jako dodatek sałatka ze świeżych warzyw np. miks sałat z pomidorami koktajlowymi, świeżym ogórkiem i oliwkami.

Smacznego!

pieczone piersi z kaczki