Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, to błyskawicznie przygotowane danie na wieczór czy imprezę. Dzięki temu, że kupujemy gotowe ciast francuskie, omijamy cały proces wyrastania i wałkowania ciasta drożdżowego. Oczywiście możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie, ale proszę… kto będzie poświęcać kilka godzin czasu na jego przygotowanie 😛

Paszteciki z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do barszczu, więc będą potrawą podawaną na wigilijnym czy sylwestrowym stole. Na Boże Narodzenie przygotowuje je w wersji bardziej wytrawnej z dużą ilością suszonych grzybów i kiszonej kapusty, w pozostałą część roku robię je w wersji lżejszej z dużą ilością pieczarek.

paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą – Składniki

  • 1 opakowanie świeżego bądź mrożonego ciasta francuskiego
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • szklanka wrzątku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • sezam do posypania pasztecików
  • pieprz i sól do smaku

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą – Wykonanie

Wykonanie pasztecików zaczynamy od przygotowania kapusty z grzybami.

Suszone grzyby zalej wrzątkiem, ostaw na kilka godzin, aż zmiękną. Następnie odsącz je z wody (wodę pozostaw w miseczce) i posiekaj na drobne kawałki.

Kapustę kiszoną opłukuj, posiekaj na drobne kawałki. Zalej szklanką gorącej wody i gotuj do miękkości przez około 20 minut.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Podsmaż na niewielkim ogniu do miękkości

Pieczarki obierz, pokrój na drobne kawałki. Dorzuć do cebuli, gotuj przez kilka minut.

Do wcześniej ugotowanej kapusty dodaj suszone grzyby, wodę z grzybów oraz cebulę z pieczarkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj jeszcze trochę wody. Duś kapustę na niewielkiej mocy palnika przez 10-15 minut, Następnie już bez przykrycia smaż, aż odparuje większość wody. Dodaj sól i sporą ilość pieprzu.

Ostudź farsz a następnie zmiel bądź posiekaj na drobne kawałeczki.

Farsz z kapusty można przygotować dzień wcześniej, bądź przygotować większą porcje i zamrozić albo zagotować w słoiku. Ja zawsze mam w spiżarce kilka słoików kapusty z grzybami właśnie do pasztecików ale też m. in. do krokietów.

Ciasto francuskie rozwiń. Farsz z kapusty i grzybów rozłóż wzdłuż dłuższego boku. Zawiń w mocno zwinięty rulon. Następnie pokrój na plasterki szerokości około 5 cm. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem bądź makiem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180st. C, paszteciki piecz przez około 15 minut, aż ciasto francuskie ładnie wyrośnie i się zarumieni.

Smacznego!