Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą, to błyskawicznie przygotowane danie na wieczór czy imprezę. Dzięki temu, że kupujemy gotowe ciast francuskie, omijamy cały proces wyrastania i wałkowania ciasta drożdżowego. Oczywiście możemy samodzielnie przygotować ciasto francuskie, ale proszę… kto będzie poświęcać kilka godzin czasu na jego przygotowanie 😛
Paszteciki z ciasta francuskiego są idealnym dodatkiem do barszczu, więc będą potrawą podawaną na wigilijnym czy sylwestrowym stole. Na Boże Narodzenie przygotowuje je w wersji bardziej wytrawnej z dużą ilością suszonych grzybów i kiszonej kapusty, w pozostałą część roku robię je w wersji lżejszej z dużą ilością pieczarek.
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą – Składniki
- 1 opakowanie świeżego bądź mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów
- 300 g świeżych pieczarek
- 1 duża cebula
- szklanka wrzątku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- olej do smażenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- sezam do posypania pasztecików
- pieprz i sól do smaku
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą – Wykonanie
Wykonanie pasztecików zaczynamy od przygotowania kapusty z grzybami.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem, ostaw na kilka godzin, aż zmiękną. Następnie odsącz je z wody (wodę pozostaw w miseczce) i posiekaj na drobne kawałki.
Kapustę kiszoną opłukuj, posiekaj na drobne kawałki. Zalej szklanką gorącej wody i gotuj do miękkości przez około 20 minut.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Podsmaż na niewielkim ogniu do miękkości
Pieczarki obierz, pokrój na drobne kawałki. Dorzuć do cebuli, gotuj przez kilka minut.
Do wcześniej ugotowanej kapusty dodaj suszone grzyby, wodę z grzybów oraz cebulę z pieczarkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj jeszcze trochę wody. Duś kapustę na niewielkiej mocy palnika przez 10-15 minut, Następnie już bez przykrycia smaż, aż odparuje większość wody. Dodaj sól i sporą ilość pieprzu.
Ostudź farsz a następnie zmiel bądź posiekaj na drobne kawałeczki.
Farsz z kapusty można przygotować dzień wcześniej, bądź przygotować większą porcje i zamrozić albo zagotować w słoiku. Ja zawsze mam w spiżarce kilka słoików kapusty z grzybami właśnie do pasztecików ale też m. in. do krokietów.
Ciasto francuskie rozwiń. Farsz z kapusty i grzybów rozłóż wzdłuż dłuższego boku. Zawiń w mocno zwinięty rulon. Następnie pokrój na plasterki szerokości około 5 cm. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem bądź makiem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180st. C, paszteciki piecz przez około 15 minut, aż ciasto francuskie ładnie wyrośnie i się zarumieni.
Smacznego!