Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Są takie dania bez których w mojej rodzinie nie może odbyć się kolacja wigilijna, są to paszteciki drożdżowe. Przygotowuje je w dwóch wersjach jako paszteciki z pieczarkami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Najbardziej smakują mi w wersji na ciepło, jednak na zimno również będą przepyszne. Najczęściej przygotowuje je na Boże Narodzenie oraz na Sylwestra, ale nadają się również na imprezy rodzinne. Mimo, iż są czasochłonne, są warte pracy poświęconej na ich wykonanie.

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami – Składniki

Paszteciki składają się z ciasta drożdżowego oraz farszu pieczarkowego. Farsz pieczarkowy można przygotować wcześniej, jeśli robisz go tego samego dnia, to zrób go tyle wcześniej, by w czasie faszerowania był on już całkiem zimny. Paszteciki najlepiej smakują na świeżo przygotowane niedługo wcześniej, bądź odgrzać w piekarniku przygotowane nawet kilka dni wcześniej.

Farsz pieczarkowy – Składniki

  • 1 kg świeżych pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól

Ciasto drożdżowe – Składniki

  • 580 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 330 ml
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 60 g miękkiego masła
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • dodatkowo 50 g roztopionego masła oraz 20 g sezamu do ozdobienia pasztecików

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami – Wykonanie

Przepis na farsz pieczarkowy

Wykonanie pasztecików zaczynamy od przygotowania farszu, można go przygotować nawet dzień wcześniej, bądź tego samego dnia, ważne, by w trakcie nadziewania farsz był już ostudzony.

Dwie cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Pieczarki oczyść, jeśli są większe to należy je obrać, jeśli małe i młode to wystarczy dokładnie je umyć. Następnie pokrój je w bardzo drobną kostkę, za duże kawałki będą trudno się faszerować. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż na niewielkiej mocy palnika, aż będzie lekko zarumieniona. Następnie na patelnię dorzuć pokrojone wcześniej pieczarki, zwiększ moc palnika i smaż do momentu, aż z patelni odparuje większa część wody. Do pieczarek dodaj sól, sporo pieprzu, wymieszaj. Następnie dodaj 2 czubate łyżki masła, smaż jeszcze przez kilka minut. Pozostaw do ostudzenia. No zimnego farszu dodaj 2 łyżki bułki tarte, celem zagęszczenia masy, dokładnie wymieszaj.

Przepis na ciasto drożdżowe do pasztecików

Do miski włóż pokruszone w dłoniach drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i zalej połową ciepłego mleka (mniej więcej w temperaturze 35 – 40 stopni C. Zbyt zimne mleko spowoduje, że drożdże nie zaczną pracować, zbyt gorące mleko zaparzy drożdże i nie będą one wyrastać. Przykryj miskę świeżą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zimą najlepiej niedaleko grzejnika, bądź w miejsce, gdzie nie ma przeciągów. W ciągu 15 minut drożdże powinny znacząco zwiększyć swoją objętość.

Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Do pozostałego mleka dodaj masło, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj 2 jajka, całość wymieszaj za pomocą trzepaczki. Całość przelej do miski z drożdżami i mąką.

Ciasto wyrób ręcznie bądź za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, Ciasto należy ugniatać mikserem przez około 5 minut, jeśli wygniatasz je ręcznie przedłuż to o kilka minut, aż będzie elastyczne. Na stolnice wysyp odrobinę mąki, by łatwiej uformować kulę. Przełóż ją do miski, przykryj ponownie ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut, do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Jak ciasto będzie już gotowe, możemy rozpocząć proces przygotowywania pasztecików. Stolnicę obsyp ponownie mąką, wyrośnięte ciasto wygniataj rękami przez około minutę, uformują kulę, którą następnie podziel na 4 części. Z każdej części uformuj podłużny wałek i rozwałkuj go na pasek o szerokości mniej więcej 15 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu rozłóż na środku farsz pieczarkowy. Następnie na farsz pieczarkowy nałożyć warstwę ciasta, zawiń w ścisły rulon. Miejsce łączenia pozostaw na dole, by nie rozeszło się w trakcie pieczenia. Gotowy rulon posmaruj rozpuszczony masłem, posyp wierzch makiem, sezamem bądź siemieniem lnianym. Pokrój pod skosem na kawałki o szerokości około 3 cm.

Pieczenie pasztecików drożdżowych z pieczarkami

Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia jeden obok drugiego z zachowaniem odstępu, ponieważ paszteciki jeszcze urosną. Pozostaw na 15 minut przykryte ściereczką, by jeszcze podrosły, Piekarnik nagrzej do 210 stopni C na programie góra – dół bez termoobiegu. Piecz paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią,

Smacznego!

Przepis na paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Jakie są wasze ulubione na przepisy na dania Bożonarodzeniowe bądź Sylwestrowe? Ja oprócz ryby po grecku najbardziej uwielbia. Są one idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego, są miękkie w środku dzięki zawartości delikatnych pieczarek a chrupiące na zewnątrz, jeśli lubisz można zrobić je duże jako bułeczki bądź malutkie jako drobna przegryzka. Paszteciki z pieczarkami można zrobić wcześniej, bądź przed samą Wigilią,