Pasteryzacja przetworów w zmywarce. Sprawdź jakie to proste!

Pasteryzacja domowych przetworów to doskonały sposób na cieszenie się smakiem popularnych owoców i warzyw przez cały rok. Kiszone ogórki, dżemy owocowe czy kompoty przygotowane samodzielnie nie tylko są o wiele tańsze od sklepowych odpowiedników, ale przede wszystkim są zdrowsze. Nasze mamy oraz babcie godzinami stały przy garnku pilnując słoików, w dzisiejszych czasach coraz bardziej popularna staje inna metoda czyli pasteryzacja przetworów w zmywarce. Przeczytaj dalszą część artykułu i sprawdź jakie to proste i szybkie.

Pasteryzacja przetworów w zmywarce

Czym jest pasteryzacja?

Pasteryzacja jest sposobem konserwacji produktów spożywczych w wysokie temperaturze 75-100 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura ma za zadanie zabić oraz zahamować wzrost rozmnażania się drobnoustrojów.

Pasteryzacja przetworów w zmywarce

  • Swoją pracę należy zacząć od przygotowania słoików i nakrętek. Należy je dokładnie umyć, wyparzyć oraz osuszyć. W tym celu można posłużyć się również zmywarką, należy ją ustawić na długi program z wysoką temperaturą z funkcją wyparzania.
  • Następnie należy włóż zawartość do słoika. Pamiętaj, że słoik powinien być zapełniony maksymalnie w 80%, słoik zapełniony w 100% podczas gotowania pod naporem nagrodzonej wewnątrz pary może wybuchnąć.
  • Dokładnie zakręć słoiki.
  • Następnie umieść słoiki w zmywarce dnem do góry. Zwróć uwagę na ułożenie słoików, jeżeli ułożysz słoiki za ścisło mogą pęknąć.
  • Włącz zmywarkę na długi program z maksymalną temperaturą. Pamiętaj, żeby nie dodawać detergentów.
  • Po wyłączeniu zmywarki wyciągnij słoiki, i połóż na czystej szmatce dnem do góry i pozostaw tak na 24 godziny. Następnego dnia przełóż słoiki w chłodne i ciemne miejsce.
  • Przetwory będą dobre do spożycia przez 12 miesięcy.

Zalety pasteryzacji w zmywarce

Największą zaletą przemawiającą za tą metodą jest czas. Wystarczy ułożyć słoiki w zmywarce i włączyć urządzenie. Nie musimy tak jak w przypadku metody pasteryzacji na mokro stać przed garnkiem, pilnować czasu oraz dolewać i zlewać wody z garnka. Drugi plusem jest niski koszt. Za jednym włączeniem zmywarki możemy za pasteryzować w zależności od wielkości zmywarki nawet kilkadziesiąt słoików.