Pasta jajeczna – podstawowy przepis

Pasta jajeczna to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Jadamy ją przez cały rok na okrągło. Robię ją zazwyczaj na sobotnie bądź niedzielne śniadanie. Dodaję do niej sporą ilość świeżych ziół. W sezonie na świeże warzywa dodaje również rzodkiewkę, zielonego ogórka gruntowego bądź ogórka kiszonego. Dodaje również tarty ser, ogórki kiszone bądź jakiekolwiek inne ulubione składniki. Przepysznie smakuje ze świeżą kajzerką bądź z kromką żytniego chleba.

Pasta jajeczna – Składniki

  • 4 jajka średniej wielkości
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
pasta jajeczna

Pasta jajeczna – Przepis

W paście jajecznej ważne są jajka – muszą być ugotowane na twardo i muszą być świeże. Jajka nie mogą być gotowane za długo, ponieważ zrobią się zielone i będą niesmaczne i nieapetycznie wyglądające w paście. Do podstawowej wersji pasty dodajemy tylko jajka i majonez z musztardą, ale można dodać dowolne składniki jak np. rzodkiewka, ogórek, ser żółty. Pastę możesz zrobić wieczorem. by była gotowa na poranne śniadanie, ale również rano, trzeba poczekać tylko jak jajka będą zimne. Pasta jajeczna jest pyszna jako danie na śniadanie wielkanocne, albo jako farsz do jajek wielkanocnych.

Pasta jajeczna – Wykonanie

4 jajka ugotuj na twardo, Gotuj je około 7 minut od wrzenia wody. Po ugotowaniu od razu zalej je zimną wodą, by oziębić wnętrze jajka. Jajka obierz ze skorupki, poczekaj, aż ostygną. Zimne jajka posiekaj za pomocą noża bądź za pomocą kratki do krojenia warzyw. Jajka można rozdrobnić również za pomocą widelca. Pęczek szczypiorku pokrój na drobno. W miseczce wymieszaj pokrojone jajka, szczypiorek, majonez, musztardę. Dodaj szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Pastę można od razu nakładać na kanapki, nie ma potrzeby, by smaki się przegryzły.

Smacznego!

Pasta jajeczna przepis

Do pasty jajecznej dodaję majonez, ale jeśli chcesz, by była ona mniej kaloryczna można dodać również majonez zamieszany z jogurtem greckim bądź jogurtem naturalnym. Jeśli nie masz szczypiorku to można dodać również drobno poszatkowaną cebulę. Można dodać również pietruszkę, koperek bądź inne ulubione zioła jakie są aktualnie dostępne. Pasta jajeczna jest bardzo uniwersalna, jest idealna jako dodatek do kanapek a na górę kanapki można dodać ulubione warzywo np. paprykę, ogórka, pasterki pomidora. Wypróbuj również pastę z makreli i jajek.