palenie papierosów

Każdy palacz powinien mieć świadomość, że szkodzi swojemu zdrowiu oraz zdrowiu innych, którzy biernie wdychają dym papierosowy. Ale niestety rzucenie palenia nie jest łatwe. Czasem nie chcemy rzucać palenia, bo sprawia nam to przyjemność. Palenie papierosów jest częścią życia. Spożywając odpowiednie produkty możesz zmniejszyć negatywne konsekwencje palenia papierosów. W poście zawarto najważniejsze produkty, dzięki którym będziesz zdrowszy mimo palenia.

Przeprowadzono eksperyment z udziałem ponad 5000 palaczy, palaczy okazjonalnych oraz tyle samo osób niepalących. Z badań wynikło, że osoby nie palące spożywają najmniej kalorii. Najwięcej osoby palące systematycznie. Dodatkowo zweryfikowano jakich składników mineralnych brakuje w ich dietach. Wyniki wskazywały, że palacze spożywają za mało pokarmów, które są źródłem witamin E, C, beta-karotenu oraz błonnika.

W innych badaniach przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wykazano, że zła i wysokokaloryczna dieta w 2017 roku spowodowała więcej zgonów niż czynne palenie papierosów.

Jeśli połączymy długotrwałe palenie papierosów i złą dietę możemy znacznie przyśpieszyć zachorowania na poważne choroby a nawet zgon. Badanie wskazują, że osoby palące odżywają się gorzej od osób niepalących. Dlatego tak ważne jest, to by palenie papierosów połączyć ze zdrową dietą i zdrowymi nawykami. Można również spróbować ograniczać po trochu palenie papierosów, może to będzie pierwszy krok do rzucenia nałogu?

Palenie papierosów – podstawy diety

W diecie powinniśmy unikać za dużej ilości tłuszczy, nadmiaru soli i węglowodanów prostych. Nie powinno się spożywać jedzenia typu fast-food oraz produktów mocno przetworzonych. W diecie palaczy brakuje zazwyczaj witamin i błonnika, dlatego te produkty należy w pierwszej kolejności wprowadzić do swojej diety. W których produktach znajdziemy ich najwięcej?

Duża zawartość witaminy C

Witaminę C zawierają przede wszystkim warzywa i owoce. Najwięcej jej znajdziemy w:

  • papryce
  • pomarańczach i innych cytrusach,
  • brukselce,
  • brokułach,
  • kiwi,
  • truskawkach,
  • grapefruitach,
  • pomidorach.

Duża zawartość witaminy E

Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w produktach zawierających zdrowe tłuszcze. Najwięcej znajdziemy jej w:

  • tłustych rybach,
  • orzechach laskowych,
  • oleju słonecznikowym,
  • migdałach,
  • maśle.

Duża zawartość beta-karotenu

Beta-karoten znajdziemy w owocach i warzywach posiadających czerwony i pomarańczowy kolor, ale nie tylko. Najwięcej znajdziemy go w:

  • marchwi,
  • dyni,
  • batatach,
  • brzoskwiniach,
  • natce pietruszki,
  • szpinaku,
  • jarmużu,
  • koperku,
  • sałacie.

Duża zawartość błonnika

Błonnik znajdziemy przede wszystkim w pełnoziarnistych kaszach i zbożach. Między innymi w:

  • kaszy gryczanej,
  • kaszy jęczmiennej,
  • ryżu dzikim i brązowym,
  • pełnoziarnistym pieczywie,
  • otrębach.