Najlepsze owoce na raka. Jedź je codziennie!

Nowotwory są drugą zaraz po chorobach układu krążenia najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Według statystyk choroby nowotworowe odpowiadają za aż 20% wszystkich zgonów. Walka z rakiem nie jest łatwa i obecnie stanowi jedno z największych wyzwań dla ludzkości. Według przypuszczeń blisko połowie nowotworów można zapobiec stosując zdrową i zbilansowaną dietę. Dzięki zdrowym nawykom żywieniowym możemy istotnie obniżyć ryzyko rozwoju choroby w naszym organizmie. I w tym miejscu warto wspomnieć o fantastycznych przeciwnowotworowych właściwościach niektórych owoców. Dowiedź się jakie owoce warto włączyć do swojej diety. Najlepsze owoce na raka. Jedź je codziennie!

Według Światowej Fundacja Badań nad Rakiem (WCRF, World Cancer Research Found) można zapobiec około 40% zgonów spowodowanych nowotworami można zapobiec zmieniając swój styl życia oraz dietę. Według naukowców należy zrobić wszystko żeby uniknąć pięciu kluczowych czynników ryzyka nowotworów czyli nadwagi i otyłości, braku aktywności fizycznej, niskiego spożycia warzyw i owoców, palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu. Opracowała nawet rekomendacje dotyczące żywienia, które pomagają uniknąć zachorowania na nowotwory.

10 antyrakowych owoców jakie należy włączyć do diety:

  • Jabłka,
  • Jagody,
  • Jeżyny,
  • Maliny,
  • Wiśnie,
  • Granat,
  • Żurawina,
  • Owoce cytrusowe,
  • Winogrona,
  • Truskawki.

Jabłka

Jabłka zawierają procyjanidyny i triterpenoidy, które są bardzo skuteczne w hamowaniu wzrostu komórek nowotworowych. Badania wykonane przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech dowiodły, że regularne jedzenie jabłek obniża ryzyko zachorowań na raka żołądka i przełyku aż o 50% w porównaniu do osób, które nie nie spożywają tych owoców na co dzień. 

Jagody

Jagody to bogate źródło polifenoli, które według badań naukowych hamują wzrost liczby komórek nowotworowych, a nawet uruchamia ich program samozniszczenia (apoptozę).

Jeżyny

Naukowcy z Ohio State Comprehensive Cancer Center udowodnili, że antocyjaniny, znajdujące się w jeżynach hamują wzrost oraz niszczą komórki nowotworowe u szczurów doświadczalnych.

Owoce na raka- jedź je codziennie

Maliny

Naukowcy amerykańscy odkryli, że wyciąg z malin niszczy komórki nowotworu żołądka i jelita grubego, a zawarte w malinach przeciwutleniacze skutecznie zwalczają również między innymi nowotwory piersi.

Wiśnie

Liczne badania naukowe udowodniły, że zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór mózgu.

Granat

Granat to bogate źródło garbników i flawonoidów. Ekstrakt z granatu zapobiega rozwojowi raka piersi, prostaty, jelita grubego oraz płuc.

Żurawina

Liczne badania naukowe udowodniły antykancerogenną aktywność żurawiny, która powoduje hamowanie wzrostu wielu nowotworowych linii komórkowych, między innymi komórek raka piersi, a także nowotworów typowych dla mężczyzn.

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe są bogatym źródłem witaminy C. Liczne badania wykazały, że witamina C pomaga niszczyć komórki nowotworowe: duże dawki witaminy C blokowały wzrost guzów w modelach zwierzęcych raka trzustki, wątroby, prostaty i jajnika oraz mięsaka i międzybłoniaka złośliwego.

Winogrona

Winogrona zawierają cenny przeciwutleniacz – resweratrol, który bardzo skuteczne niszczy komórki nowotworowe.

Truskawki

Truskawki poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi, zawierają bardzo cenny kwas elagowy, który chroni komórki przez transformacjami nowotworowymi, a także są bogate w witaminę C.