Owoce, które mają tak mało kalorii, że możesz je jeść bez ograniczeń a na pewno nie przytyjesz!

    Nie wszystkie owoce są dozwolone na diecie. Niektóre przez swoją zawartość cukrów mogą wręcz zaszkodzić odchudzaniu jeśli będziemy je spożywać w nadmiernych ilościach. Jednak lepiej zjeść owoc, który ma witaminy, błonnik oraz minerały, które są niezbędne w naszej diecie niż słodkie czekoladki zawierające tylko połączenie cukru z tłuszczem. Sprawdź w poście jakie owoce możesz spożywać bez ograniczeń jako posiłki lub pomiędzy posiłkami. 

    
Poniżej znajduje się lista najmniej kalorycznych owoców, które można jeść bez ograniczeń i bez wyrzutów sumienia.
Podane poniżej wartości dot. ilości kalorii w 100 g owoców. – Arbuz – 30 kcal – w większości składa się z wody, świetny owoc na przystawkę, jest bogaty w witaminy i antyoksydanty,
Porzeczki – 31 kcalsą bogate w witaminy C i PP oraz żelazo, są pomocne w przypadku cery trądzikowej,
– Truskawki – 33 kcalzawierają witaminy A, B, C, E oraz kwas foliowy, do tego są bogate w potas, fosfor,wapń oraz błonnik,
– Melon – 33 kcal – bogaty w witaminę A oraz beta-karoten, blokuje odkładanie blaski miażdżycowej oraz reguluje poziom ciśnienia we krwi,
– Brzoskwinia – 39 kcal – składają się w 90% z wody, hamują wolne rodniki,
– Grejpfrut – 42 kcal – jest źródłem witaminy C oraz beta-karotenu, przyśpiesza przemianę materii,
Nektaryna – 44 kcal – zawiera witaminę C, B oraz fosfor i wapń,
Agrest – 46 kcal – zawiera witaminę A oraz sporo błonnika,
–  Pomarańcze – 47 kcal – zawiera duże ilości witaminy C,
– Morele – 48 kcalzawierają witaminę A oraz beta – karoten, są silnym przeciwutleniaczem,
– Wiśnie – 50 kcal – są bogate w witaminy A oraz C, zawierają przeciwutleniacze,
– Ananas – 50 kcal – łagodzi stany zapalne i zmniejsza dolegliwości bólowe,
– Jagody – 51 kcalpomagają w biegunkach, wyrównują poziom cholesterolu we krwi oraz mają właściwości przeciwbakteryjne,
– Maliny – 52 kcal – są źródłem witamin C, E, B oraz minerałów, mają właściwości przeciwnowotworowe,
–  Jabłka – 52 kcal – są źródłem błonnika, poprawiają kondycje skóry i pomaga w przemianie materii,
Mandarynki – 53 kcal – są źródłem witamin C i A, zapobiegają chorobom narządu wzroku,
Gruszki – 57 kcal – są źródłem witamin A, B, C do tego minerałów takich jak fosfor, jod, poprawiają trawienie, obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają zaparciom.