Olej z czarnuszki – na odporność, alergie i problemy zdrowotne!

Olej z czarnuszki ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych ale również kosmetycznych i kulinarnych. Jest powszechnie stosowany jako lek wspomagający odporność. Jakie inne właściwości ma olej z czarnuszki? Jak go najlepiej stosować? Jak go przechowywać?

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki to olej pozyskiwany z rośliny o nazwie czarnuszka siewna pochodząca z Europy Południowo – Wschodniej oraz Azji Zachodniej. Jej wygląd jest bardzo charakterystyczny – ma niebieskie bądź białe kwiaty z błękitnym unerwieniem. Właściwości czarnuszki znano już w starożytności, określano ją jako „zioło potrafiące wyleczyć wszystko prócz śmierci”.

Olej z czarnuszki – Składniki prozdrowotne

Nawet do 85% składników odżywczych znajdujących się w oleju z czarnuszki to nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6, omega 9 oraz omega 3.

Bardzo wartościowym składnikiem jest trychonin, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Inne składniki to: witamina E, beta karoten, sterole, przeciwutleniacze, mikroelementy, biotyna.

Jakie są właściwości lecznicze oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki ma kilkanaście prozdrowotnych i leczniczych właściwości, są to między innymi:

  • łagodzenie problemów żołądkowych takich jak refluks, wrzody żołądka,
  • potencjalne działanie antynowotworowe (prowadzone są badania w tym zakresie),
  • obniżenie poziomu glukozy we krwi,
  • obniżenie poziomy prolaktyny,
  • poprawienie pracy wątroby,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • łagodzenie objawów alergii.

olej z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej można stosować w różnych formach. Można go stosować w formie zewnętrznej w postaci np. wcierek we włosy, skórę oraz w formie doustnej w postaci kapsułek bądź nierafinowanego oleju. Polecam poszukać oleju w butelce z małych lokalnych olejarni, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że jest on świeży i niedawno przygotowany. Data ważności do spożycia to 3 miesiące od przygotowania oleju niezależnie od czasu otwarcia butelki. Olej należy przechowywać w lodówce bez dostępu do światła, ponieważ szybko ulega utlenianiu, przez co traci wiele z cennych właściwości.

Jeśli liczymy na właściwości lecznicze to należy pić olej z czarnuszki na zimno około łyżeczkę każdego dnia. Można dodać go również do sałatki bądź dodać do wody czy zimnej herbaty.

Czarnuszka jako lek na wzmocnienie odporności całej rodziny

Czarnuszka jest świetnym sposobem na wzmocnienie odporności u dzieci i dorosłych. Posiada właściwości immunomodelujące, co oznacza, że wpływa na działanie układu odpornościowego. Związki, które znajdują się w czarnuszce mają zdolności mobilizowania układu odpornościowego oraz działają przeciwzapalnie. Dodatkowo czarnuszka to naturalny antybiotyk – po spożyciu czarnuszki wydzielają się esencje, które stanowią uzupełnienie w leczeniu infekcji.

Jak spożywać olej z czarnuszki, by zakamuflować jego smak?

  • pij niewielkie ilości, nie zaczynaj od razu od pełnej łyżki
  • nie pij na czczo, najlepiej do ostatniego posiłku, by zminimalizować możliwość całodniowego odbijania się czarnuszką
  • pij wraz z dodatkami np. sokiem z cytryny sokiem malinowym, miodem.