ciągły głód

Masz problemy z podjadaniem? Ciągle jesteś głodna, nie kontrolujesz ilości jedzenia i ilości posiłków? Niekontrolowane jedzenie może być poważnym zaburzeniem oraz prowadzić do nadwagi, otyłości a nawet cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca. Ciągły głód nie zawsze oznacza, że organizm potrzebuje dodatkowej dawki kalorii, czasem wystarczy kilka zasad i trików, które pozwolą uporać się z uczuciem głodu.

Często organizm myli pragnienie z głodem. Jeśli jesz odpowiednią ilość posiłków zastanów się czy to nie jest właśnie pragnienie, przypomnij sobie kiedy ostatni raz piłeś wodę. Wypij szklankę niegazowanej wody i sprawdź czy nadal masz ochotę na posiłek.

Produkty, które zmniejszą ciągły głód

Orzechy brazylijskie

Są bardzo sycące i zaspakajają na długo głód. Przechowuj w torebce po 2-3 sztuki i miej przy sobie, by nie rzucić się na jedzenie typu słodycze czy inne szybkie przekąski.

Chrom

Chrom zmniejsza apetyt na słodycze. Dużą ilość chromu znajdziemy w kaszy pęczak, jęczmiennej, gryczanej, płatkach owsianych, jajkach, groszku oraz w rybach morskich.

Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem ma bardzo mało kalorii a długo pozostawia sytość w żołądku. Dzieje się to dzięki zawartości taniny, która ścina kazeinę znajdującą się w mleku, dlatego trawi się ona dużo dłużej. Jeśli wypijesz osobno czarną kawę i mleko efekt nie będzie taki sam.

Ciągły głód – błędy żywieniowe jakie popełniasz

Puste kalorie

Sięganie po słodycze i inne przekąski nie spowoduje, że głód się zmniejszy, ponieważ duże ilości węglowodanów prostych powodują szybszy wyrzut insuliny co powoduje szybsze zwiększenie apetytu i uczucia głodu. Inaczej działają węglowodany złożone i białko, długo się trawią i dają uczucie sytości na parę godzin.

Alkohol

Drinki, piwo, czysty alkohol bardzo mocno zwiększają apetyt. Najlepiej nie łączyć alkoholu z słodkimi i słonymi przekąskami. Dzięki temu rano nie obudzisz się z uczuciem wzdęcia i ciężkości w żołądku.

Mała ilość białka

Białko daje bardzo duże uczucie sytości. Z pewnością zjemy mniej a będziemy czuli się najedzeni i nie przejedzeni.

Mała ilość snu

Niewystarczająca ilość snu jest bardzo szkodliwa dla organizmu. Kiedy jesteśmy niewyspani organizmowi brakuje energii i wysyła do organizmu informacje, że jej potrzebuje przez co zjadamy o wiele więcej jedzenia.

Nieregularne pory posiłków

Dla organizmu najlepszą sytuacją jest, gdy nie odczuwa silnego głodu. Ważne są regularne posiłki, by organizm przyzwyczaił się, że otrzymuje energię o stałych porach i nie musi magazynować zapasów na „czarną godzinę”.

Jedzenie w pośpiechu

Mózg dopiero po pewnym czasie od rozpoczęcia jedzenia otrzymuje informacje, że dostarczyliśmy już odpowiednią ilość energii. Dlatego, gdy jesz zbyt szybko nie poczujesz momentu w którym jesteś już najedzona. Dopiero po parunastu minutach poczujesz uczucie przejedzenia.