Drewniane deski do krojenia znajdują się w prawie każdej kuchni. Są bardzo poręczne, estetyczne, mają różnorodne kształty, wykonane są z różnych rodzajów drewna, co powoduje, że mogą też służyć jako dekoracja w kuchni. Aby długo były w jak najlepszym stanie musimy odpowiednio o nie dbać i nie popełniać kilku błędów, bo jeden z nich może nawet taką deskę zniszczyć i nie będzie już się nadawała do dalszego użytkowania!


Spojrzałam do szafek we własnej kuchni i wyliczyłam, że posiadam 7 różnych drewnianych desek i 2 deski szklane. Niektórzy mają kilkanaście desek bądź tylko jedną. Myślę, że praktycznie każda osoba popełniła choć raz jeden z wielu błędów w użytkowaniu takich desek w kuchni. Najważniejsze zasady z których trzeba korzystać, by deski posłużyły długie lata i były zawsze w najlepszym stanie to: 
1) Nie używaj tej samej deski do warzyw i mięs!
Jeśli na desce kroisz surowe mięso kurczaka, wieprzowinę, wołowinę czy jakiekolwiek inne mięso, nigdy nie krój na niej później świeżych warzyw i owoców, nawet za parę dni! W świeżym mięsie przed obróbką cieplną mogą znajdować się drobnoustroje, bakterie, które znikają po obróbce cieplnej. Jednak nie chcesz chyba, by te drobnoustoje, które pozostały po mięsie znalazły się w świeżych plastrach pomidora, kapuście na sałatkę. Kup dwie różne deski, bądź oznacz która służy do mięs a która do warzyw i zawsze ich tylko do tych celów użytkuj.

2) Nie myj deski w sklepowych płynach do mycia do naczyń!

Substancje znajdujące się w klasycznych płynach do naczyń mogą powodować rozmiękczanie się włókien deski. Spowoduje to, że deska będzie delikatniejsza, bardziej podatna na zarysowania. Dodatkowo deska będzie bardziej podatna na wilgoć a w miejscach zarysowań mogą przez to zbierać się bakterie i inne drobnoustroje. Idealnym środkiem do mycia desek jest ocet. Zdezynfekuje deskę, potem już wystarczy opłukać ją wodą i wytrzeć ściereczką aż będzie sucha.
3) Olejuj deskę!
Nie olejowana deska po pewnym czasie łapie wilgoć i szybciej się niszczy. Wystarczy, że raz na jakiś czas przetrzesz ją zwykłym olejem roślinnym, by zachowała swoje właściwości.

4) Nie wkładaj deski do zmywarki!

Wysoka temperatura w zmywarce może spowodować, że deska się zniekształci, zmiękczy a nawet połamie. Po wyciągnięciu jej w dwóch częściach, albo w kształcie banana nie będzie z niej już żadnego pożytku.
Dbajcie o swoje deski drewniane a posłużą wam wiele lat. Jakie macie sposoby na pielęgnacje desek drewnianych w kuchni? Podajcie w komentarzach!
Pozdrawiam!