Nietypowe objawy nietolerancji glutenu – sprawdź czy cię to nie dotyczy!

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania glutenu, argumentując to tym, że nie jedząc glutenu czują się lepiej. Po posiłkach czują się lekko, nic im nie ciąży na żołądku. Dlatego wiele firm poszerza zakres swoich produktów o produkty bezglutenowe. Nie oznacza to, że te posiłki są zdrowsze, mają więcej składników odżywczych. Oznacza to tylko tyle, że zostały pozbawione glutenu. Nie wszystkie objawy od strony układu pokarmowego są to jednoznaczne objawy nietolerancji glutenu, mogą się one brać z całkiem innych powodów.

Nietolerancja glutenu – czym jest?

Gluten jest to kombinacja dwóch składników gluteniny i gladyny, które są zawarte w niektórych zbożach m .in. pszenicy, jęczmieniu czy życie.

Nietolerancja glutenu to sytuacja, gdy organizm nieprawidłowo trawi białka zbóż, przez co przyczynia się to do szeregu dolegliwości w funkcjonowaniu układu pokarmowego a szczególnie w funkcjonowaniu jelit. Gluten zawarty w zbożach w organizmie osoby, która ma nietolerancje niszczy wyrostki, które pokrywają wyściółkę jelita cienkiego. Gdy organizm przez dłuższy czas będzie narażony na niszczenie tych wyrostków ostatecznie doprowadzi to do braku możliwości przyswajania składników odżywczych przez organizm oraz przewlekłego stanu zapalnego jelit. W tak skrajnym przypadku spożywanie glutenu będzie doprowadzało do tego, że organizm nie będzie miał możliwości przyswajania substancji odżywczych a stan zapalny w organizmie będzie wywoływał bóle brzucha, biegunkę zaparcia itp.

Jak można zdiagnozować uczulenie na gluten?

  • poprzez badanie krwi
  • poprzez biopsję jelitową (pobranie fragmentu tkanki z górnego odcinka jelita cienkiego

Objawy nietolerancji glutenu – najczęstsze i te nietypowe

Jeśli obawiasz się, że możesz mieć nietolerancje glutenu sprawdź czy masz któryś z nich:

  • zaburzenia żołądkowo – jelitowe takie jak: biegunka, zaparcia, gazy jelitowe, wzdęcia
  • występowanie rogowacenia naskórka na ramionach, który jest objawem niedoboru kwasów tłuszczowych oraz witaminy A
  • senność, zmęczenie po spożyciu produktów, które zawierają gluten
  • zwiększona podatność na choroby takie jak reumatologiczne zapalenie stawów, toczeń, zapalenie okrężnicy
  • rozstrój gospodarki hormonalnej
  • zawroty głowy, utrata równowagi szczególnie po posiłkach
  • wzmożone migreny
  • problemy ze skupieniem i koncentracją.

produkty zawierają gluten?

Oprócz podstawowych produktów jak mąki gluten zawierają również:

  • piwo,
  • chleb, wyroby piekarnicze
  • makarony
  • sos sojowy
  • gotowe sosy sałatkowe.

Jakie produkty nie zawierają glutenu?

  • produkty mleczne
  • jajka
  • warzywa
  • owoce
  • ryż
  • cukier
  • kawa
  • sól
  • suszone owoce i warzywa.