Nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu. Jej zastosowania cię zaskoczy!

Wylewasz wodę po gotowaniu ryżu do zlewu? Praktycznie każdy z nas popełnia ten błąd, a okazuje się, że woda po ugotowanym ryżu ma w sobie mnóstwo składników mineralnych pozytywnie oddziałujących na naszą urodę oraz zdrowie i samopoczucie. Nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu, sprawdź gdzie możesz jej użyć!

Nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu- Co w sobie zawiera?

Woda po ugotowaniu ryżu jest bogata w składniki odżywcze takie jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk.
  • krzem,

Nie wylewaj wody po gotowaniu ryżu- Nietypowe zastosowania

Zdrowie

Woda po ugotowanym ryżu pomoże ci pozbyć się nudności, biegunki oraz wymiotów. Ponadto wspiera odporność, reguluje ciśnienie krwi oraz wesprze twój układ trawienny.

Dodaje energii

Nie masz energii albo jesteś przed ciężkim treningiem? Wystarczy, że wypijesz szklankę wody po ugotowanym ryżu. Minerały w niej zawarte na pewno dodadzą ci energii. Zaleca się wypicie szklanki wody na pół godziny przed dużym wysiłkiem fizycznym, dla poprawy smaku możesz dodać do niej łyżkę miodu.

Poprawi wygląd twoich włosów

Woda ryżowa poprawi również kondycję twoim włosów. Po kuracji staną się bardziej puszyste i łatwiejsze do układania. Zabieg jest bardzo prosty wystarczy, że zanurzysz w wodzie po ugotowanym ryżu swoje włosy na 5 minut, a następnie spłuczesz pod bieżącą wodą. Woda ryżowa powinna być letnia.

Do oczyszczenia twarzy

Woda ryżowa jest lepsza od nie jednego tonika dostępnego w drogerii. Woda po ugotowanym ryżu przede wszystkim polecana jest szczególnie dla osób o cerze mieszanej. Wystarczy, że 2 razy dziennie najlepiej rano oraz wieczorem przemyjesz nią swoją twarz.

Dla urody

Rozjaśnia przebarwienia spowodowane przez słońce oraz tzw plamy starcze, ujędrnia i napina skórę, aby wyglądała na odświeżoną, a jednocześnie wygładza ją zmniejszając rozmiar porów. Usuwa trądzik, zmniejsza zaczerwienienie, łagodzi zmiany i stan zapalny wokół nich.

Do podlewania kwiatów

Woda z płukania ryżu zawiera sporo krzemu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Świetnie nadaje się do podlewania roślin doniczkowych. Ważne żeby odczekać kilka godzin od gotowania, woda powinna mieć temperaturę pokojową.

Dla kobiet w ciąży

W wielu krajach na świecie woda ryżowa szczególnie polecana jest kobietom w czasie ciąży. Wszystko to, ponieważ woda po ugotowanym ryżu jest bogatym źródłem kwasu foliowego. W Meksyku, panie w ciąży wypijają nawet do 10 szklanek takiej wody dziennie.

Nie wylewaj wody po ugotowaniu ryżu

Przede wszystkim ryż powinien się gotować luzem, ponieważ ten gotowany w woreczkach może uwalniać toksyczny bisfenol, który nie zostaje usunięty z organizmu, tylko się w nim odkłada. Oprócz tego warto również dobrze go opłukać, ponieważ nie płukany może zawierać szkodliwy dla zdrowia arsen. Arsen usuniesz jedynie płucząc ryż przed gotowaniem. Ryż również powinien być gotowany bez dodatku soli.