Nasiona chai na odchudzanie. Sprawdź jak schudnąć 10 kg w miesiąc

W ostatnich latach nasiona chai robią furorę na forach internetowych o tematyce odchudzania. Są doskonałym źródłem białka, błonnika oraz kwasów omega-3. Wspomagają pracę jelit oraz przyśpieszają metabolizm. Przeczytaj dalszą część tego artykułu i przekonaj się czy nasiona chai okażą się skuteczną bronią na twoje zbędne kilogramy.

Nasiona chai skąd pochodzą?

Nasiona chai a właściwie nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Historia stosowania tej rośliny jest bardzo długa i sięga czasów prekolumbijskich. Nasiona szałwii hiszpańskiej szczególnie upodobali sobie Aztekowie. Obecnie szałwia hiszpańska uprawiana jest głównie w Australii, Meksyku, Paragwaju, Boliwii, Ekwadorze, Argentynie oraz Gwatemali.

Nasiona chai- Wartości odżywcze w 100 gramach

Nasiona szałwii hiszpańskiej to z przede wszystkim prawdziwa bomba odżywcza. Zawierają 5 razy więcej wapnia od mleka, 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 8 razy więcej kwasów omega-3 niż łosoś czy 2 razy więcej potasu niż banany.

Wartość energetyczna – 486 kcal
Białko ogółem – 16.54 g
Tłuszcz – 30.74 g
Węglowodany – 42.12 g
Błonnik – 34.4 g

Witaminy

Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna – 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały

Wapń – 631 mg
Żelazo – 7.72 mg
Magnez – 335 mg
Fosfor – 860 mg
Potas – 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk – 4.58 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 3.330 g
jednonienasycone  – 2.309 g
wielonienasycone – 23.665 g
tłuszcze trans – 0.140 g

Nasiona chai sposobem na odchudzanie

Nasiona szałwii hiszpańskiej po połączeniu z wodą pęcznieją, w związku z tym wypełniają żołądek i pomogą ci kontrolować swój apetyt. Ponad to są bogatym źródłem białka, dodając 2 łyżeczki do każdego swojego posiłku będziesz z pewnością dłużej syta i nie będziesz podjadać między posiłkami. Po przez zawartość dużej ilości błonnika nasiona poprawią pracę twojego układu pokarmowego przez co pobudzą twój metabolizm do działania.

Nasiona chai jak przygotować

Nasiona szałwii hiszpańskiej to przede wszystkim wspaniały dodatek do koktajli, sałatek, musli, wypieków ( szczególnie sprawdza się jako dodatek do samodzielnie wypiekanego pieczywa ) czy do zagęszczenia zupy. W celu przygotowania namocz 2 łyżeczki nasion w szklance wody i odczekaj około 30 minut, a następnie dodaj do swojego posiłku.