nadmiar cukru w diecie

Cukier to substancja, która jest otrzymywana z buraków cukrowych bądź z trzciny cukrowej. W żywności wyróżniamy cukry proste, węglowodany złożone oraz wolne cukry. Sam cukier nie jest zły. Szkodliwy jest jego nadmiar. W dzisiejszych czasach cukry proste znajdują się w dużej ilości produktów, nawet tam gdzie ich się nie spodziewamy, dlatego niestety często nawet o tym nie wiedząc, zjadamy znacząco zbyt dużo cukrów w swojej diecie. Nadmiar cukru w diecie jest bardzo szkodliwy.

Badania naukowe wskazują, że nadmiar cukru w diecie:

  • jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości,
  • odpowiada za powstanie zespołu metabolicznego,
  • zwiększa prawdopodobieństwo chorób układu krążenia,
  • zwiększa powstawanie próchnicy,
  • wywołuje insulinooporność a w konsekwencji cukrzycę typu II,
  • odpowiada za pogorszenie stanu cery, powstawanie trądziku,
  • zwiększenie prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwory, chorobę Alzheimera,
  • przyśpiesza powstawanie zmarszczek.

Nadmiar cukru w diecie – szokujące objawy

Ciągła ochota na słodycze i słodkie posiłki

Organizm szybko uzależnia się nadmiaru cukru w diecie, dlatego im więcej do spożywasz, tym organizm więcej go potrzebuje. W momencie, gdy nie dostarczysz odpowiedniej ilości cukru do organizmu organizm daje znaki w postaci ciągłego apetytu, ochoty na dodatkową porcję cukru.

Brak energii

Po zjedzonym posiłku wysokowęglowodanowego czujesz się osłabiony i ospały? To znaczy, że masz nadmiar cukru w diecie. Zjedzenie słodkiego posiłku powoduje nagły skok insuliny, która szybko spada powodując bardzo szybki spadek energii.

Problemy skórne

Nagłe skoki insuliny powodują zmiany skórne, m. in. nasilony trądzik. Odstawienie nadmiaru cukru powodują poprawę stanu skóry.

Szybkie tycie

Nadmierna podaż cukru w diecie powoduje, że szybciej powstają choroby takie jak nadciśnienie, insulinooporność, cukrzyca. Wydaje nam się, że nie jemy za dużo, ale nie wliczamy w bilans batonika, cukierka, kęsa ciasta, przez co spożywamy więcej kalorii a następnie tyjemy.

Zmiana smaku

Rzeczy słodkie wydają ci się mniej słodkie? Kubki smakowe przyzwyczajone do słodkiego smaku nie odczuwają go już tak intensywnie.

Słaba odporność

Częste infekcje i przeziębienia są spowodowane nadmiarem cukru w diecie. Nadmiar cukru w diecie osłabia funkcjonowanie układu immunologicznego. Dodatkowo cukier jest świetną pożywką dla bakterii i grzybów w organizmie człowieka.