Migrena – 8 produktów, które mogą ją wywoływać!

Czy wiesz, że są produkty których nadmierne spożywanie może wywoływać silne bóle głowy i migreny? Część ludzi wie, że spożywanie dużej ilości kofeiny może powodować bóle głowy, ale jest też wiele innych produktów, które wywołują migrenę i ograniczenie ich spożycia znacznie ograniczy ilość bóli głowy. Migrena – sprawdź czego nie jeść, by nie wywoływać ataków.

Migrena – czym jest?

Ból migrenowy to jeden z najczęstszych zdrowotnych problemów w którym borykają się Polacy i z którym najczęściej zgłaszają się po pomoc do lekarza pierwszego kontaktu. Migrena objawia się jako silny i pulsujący ból w skroniach, któremu towarzyszą światłowstręt, zaburzenia widzenia, zawroty głowy, silne mdłości. Ból migrenowy trwa od kilkunastu minut do kilku godzin a nawet kilku dni. Występowanie migren często uwarunkowane jest czynnikami genetycznymi (jeśli matka ma migreny córka z dużym prawdopodobieństwem też je będzie miała), stresem oraz zmianami hormonalnymi w organizmie.

Badania wskazują, że niezdrowe nawyki żywieniowe mogą być czynnikiem wywołującym częstszy i bardziej intensywny ból migrenowy. Sprawdź jakich produktów spożywczych unikać, ponieważ zwiększają prawdopodobieństwo migren.

8 produktów wywołujących migrenę

1. Masło orzechowe

Masło orzechowe zawiera aminokwas tyraminię, który może powodować rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz wywoływać bóle głowy. Jeśli dodatkowo jesteśmy uczuleni na orzechy może on powodować stany zapalne oraz zaburzenia układu krążenia.

2. Piwo

W piwie zawarty jest alkohol oraz wyżej wspomniana tyramina. Połączenie to powoduje, że ból głowy pojawia się szybciej i jest bardziej intensywny. Dodatkowo alkohol również może powodować zwiększone prawdopodobieństwo bólów głowy. Nadmierne spożywanie alkoholu powoduje powstawanie stanów zapalnych w organizmie, negatywnie wpływa na przemianę materii a tym samym skuteczne oczyszczanie organizmu z nadmiaru toksyn.

3. Czerwone wino

Kieliszek czerwonego wina jest polecany jako źródło przeciwutleniaczy, poprawia on również krążenie krwi. Niestety w przypadku migrenowców wady wina przewyższają jego zalety. Wino podobne jak piwo zawiera alkohol oraz tyraminę powodującą migreny.

4. Sery pleśniowe

Sery pleśniowe oraz inne sery wysokotłuszczowe zawierają składniki, które mogą zwiększyć objawy migrenowe. Niestety sery zawierają duże ilości tłuszczu, który przyczynia się do powstawania w organizmie stanów zapalnych co jest pierwszym krokiem do migrenowych bóli głowy.

5. Wędliny i konserwy

Sklepowe wędliny czy konserwy są zazwyczaj mocno przetworzone oraz zawierają spore ilości azotanów i azotynów, które jedzone w większych ilościach powodują stany zapalne organizmu. Najlepiej całkowicie zrezygnować z przetworzonych wędlin na rzecz tych samodzielnie wykonanych w domu bądź kupowanych od lokalnych producentów.

6. Tłuste i smażone potrawy

Smażone i tłuste potrawy mają spore ilości niezdrowych tłuszczów nasyconych, które jedzone w nadmiarze również prowadzą do stanów zapalnych organizmu. Dodatkowo jedzenie tłustych potraw zwiększa poziom cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz nadciśnienia. Tłusta dieta sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości. Otłuszczone naczynia krwionośne gorzej przenoszą tlen do komórek ciała co może powodować bóle głowy.

7. Kawa

Kawa sama w sobie nie powoduje zwiększonej podatności organizmu na bóle głowy, jednak spożywana w nadmiarze niestety może wywoływać migreny. Szkodliwie działa nadmiar kofeiny jak i również nagłe ostawienie kofeiny. Najlepiej zachować umiar i spożywać niewielkie ilości kofeiny w ciągu dnia.

8. Wyroby pszenne z białej oczyszczonej mąki

Oczyszczona mąka pszenna ma spore ilości glutenu przy tym ma również niewiele składników odżywczych. Gluten może powodować zaburzenia przemianu materii oraz powodować stany zapalne u osób, które mają problemy z tolerancją glutenu.