Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem to jeden z klasycznych dodatków do obiadu. Kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami u babci, ale również z imprezami na salach, gdzie króluje ryż z białym sosem i właśnie marchewka z groszkiem podana na ciepło. Inna nazwa to duszona marchewka z groszkiem. To jedna z ulubionych surówek Polaków, którą serwują do obiadu a na pewno ulubiona jeśli chodzi o surówki na ciepło. Czasem do przygotowania dania wykorzystuje marchewkę ugotowaną wcześniej w rosole, ma wtedy inny posmak, ale również pasuje do groszku, Do przygotowania dania można użyć również groszku świeżego bądź mrożonego, ale wtedy należy dodać więcej wody, ponieważ nie mamy wody z zalewy od groszku konserwowego.
Marchewka z groszkiem – Składniki
- 1 kg świeżej marchewki
- puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
- niewielka ilość soli
Marchewka z groszkiem – Wykonanie
Do przygotowania marchewki z groszkiem potrzebujemy około 1 kilograma świeżej marchewki. Obierz marchewkę, odkrój końce i pokrój ją w mniejsze części. Tak przygotowaną marchewkę ugotuj do miękkości przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij marchewkę z wody i pozostaw do ostygnięcia.
Zimną marchewkę pokrój w drobną kostkę za pomocą oczka do krojenia bądź klasycznie za pomocą noża.
Do garnka wrzuć pokrojoną marchewkę oraz groszek konserwowy wraz z zalewą. Dodaj dodatkowo pół szklanki wody. Gotuj przez około 2 minuty, następnie dodaj 2 łyżki masła, 1 łyżkę cukru, łyżkę suszonej słodkiej papryki i dokładnie wymieszaj,
W miseczce bądź słoiku zmieszaj 6 łyżek wody i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do marchewki z groszkiem, mieszaj, by nie powstały grudki.
Posmakuj przygotowane danie, jeśli jest zbyt mało słodkie dodaj większą ilość cukru, słodycz zależy od tego jak słodka była marchew do przygotowania dania.
Danie smakuje najlepiej na ciepło z dodatkiem świeżych ziemniaków i ulubionego mięsa. Ja lubię też jeść marchewkę z groszkiem jako osobne danie w formie na zimno. Np. jako 2 śniadanie bądź podwieczorek.
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem to przepyszny dodatek do obiadu, który króluje na polskich stołach. Jest do surówka na ciepło, której głównymi składnikami są gotowana marchewka i groszek konserwowy. Dodatkowe składniki to masło, suszona słodka papryka i przyprawy. Duszona marchewka z groszkiem to danie, które pasuje do ziemniaków, ryżu, białego mięsa ale również kotletów bądź schabu. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno również smakuje wyśmienicie. Do surówki w tym przepisie dodajemy groszek konserwowy, ale również możemy dodawać groszek mrożony, jednak należy wtedy dodać większą ilość wody.