Kwas moczowy- obniż jego poziom dzięki tym owocom

Dna moczanowa to niezwykle nieprzyjemna i bolesna choroba. W jej przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów moczanu sodu w stawach, a w późniejszym etapie również w tkankach i narządach. Typowym dla dny moczanowej objawem jest nagły ostry ból w stawie, który pojawia się w nocy lub wcześnie rano. Ból narasta falami, z dnia na dzień najczęściej jest co raz bardziej dotkliwy, a po kilku dniach, niekiedy tygodniach, staje się nie do wytrzymania. W leczeniu dny moczanowej kluczowe znaczenia odgrywa dieta chorego. Poznaj listę owoców jakie warto jeść by obniżyć poziom kwasu moczowego. Kwas moczowy- obniż jego poziom dzięki tym owocom.

Dna moczanowa- przyczyny

Według przypuszczeń na dnę moczanową choruje około 1-2 populacji. Głównie są to mężczyźni średnim wieku. Przyczyną dny moczanowej jest podwyższony poziom kwasu moczowego(  kwas moczowy jest końcowym produktem rozpadu puryn pochodzących z pożywienia oraz rozpadu endogennych kwasów nukleinowych). Normalnie jest on całkowicie wydalany z organizmu w raz z moczem, jednak u niektórych osób może być on produkowany w nadmiernych ilościach lub nie dość skutecznie usuwany z organizmu. Gdy kwasu moczowego jest zbyt wiele to zaczyna się krystalizować. Kryształki odkładają w stawach i tkance okołostawowej wywołując stan zapalny.

Kwas moczowy- jak go obniżyć dzięki owocom

Wiśnie

Wiśnie zawierają antocyjany, które są antyoksydantami i wykazują właściwości przeciwzapalne, prawdopodobnie zmniejszają także syntezę kwasu moczowego.

Czereśnie

W diecie osób chorujących na dnę moczanową powinno być bardzo dużo czereśni, gdyż zawierają one witaminę B5, która korzystnie wpływa na obniżenie się stężenia kwasu moczowego w organizmie. Poza tym czereśnie są bogatym źródłem witaminy C, która wpływa niweluje stany zapalne w organizmie.

Jabłka

Jabłka są ważnym źródłem błonnika, wody i przeciwutleniaczy, których połączone siły skutecznie oczyszczają krew jednocześnie obniżając poziom kwasu moczowego.

Borówki amerykańskie

Borówki amerykańskie mogą być bardzo pomocne, w sytuacji kiedy chcemy obniżyć stężenie kwasu moczowego. Wysoka zawartość antocyjanów i witaminy C wspomaga prawidłowy rozkład puryn. Dzięki czemu możemy wydalić je z organizmu poprzez normalną produkcję moczu.

Żurawina

Stwierdzono, że sok żurawinowy obniża poziom kwasu moczowego zarówno w moczu, jak i we krwi. Według przeprowadzonych badań u osób spożywających sok z żurawiny szybciej obniżał się poziom kwasu moczowego. 

Grejpfrut

Wysoka zawartość witaminy C, wody i błonnika znajdująca się w grejpfrutach pomaga zmniejszyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Pij szklankę soku z grejpfrutów co rano na czczo zaraz po przebudzeniu przez przynajmniej siedem dni.

Truskawki

Badania na zdrowych ochotnikach wykazały, że suplementacja witaminy C w średnich dawkach (500mg/dobę), może korzystnie wpływać na obniżenie stężenia kwasu moczowego. Truskawki są bogatym źródłem tej witaminy tylko w 100 gramach jest jej aż 58,8 mg!

Cytryna

Witamina C doskonale obniża stężenie kwasu moczowego we krwi. Rozpuszcza kryształki moczanów, pomaga je usunąć z organizmu oraz bardzo pozytywnie oddziałuje na stany zapalne.