Kurkuma i miód- przepis na najsilniejszy naturalny antybiotyk

Dzięki wspaniałym właściwościom kurkumy i miodu możemy przygotować jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, który nie ustępuje aptecznym specyfikom. Poznaj przepis na naturalny specyfik i odkryj jego wspaniałe właściwości medyczne. Kurkuma i miód- przepis na najsilniejszy naturalny antybiotyk.

Miód i kurkuma- właściwości lecznicze

Kurkuma to przyprawa znana od tysięcy lat ze swoich leczniczych właściwości. Liczne badania naukowe udowodniły aż 150 właściwości leczniczych tej przyprawy. Kurkuma świetnie sprawdza się w wypadku infekcji wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych, zwiększa odporność organizmu co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, działa również przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, neuroprotekcyjnie. Ma zastosowanie w chorobach metabolicznych, sercowo-naczyniowych, w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a nawet w problemach stomatologicznych. 

Miód natomiast ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne, przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność, łagodzi infekcje dróg oddechowych, wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie, ma właściwości odtruwające.

Przygotowanie antybiotyki z kurkumy i miodu

Domowy specyfik z kurkumy i miodu jest banalnie prosty w przygotowaniu. Należy jedynie zwrócić uwagę na jakość produktów, szczególnie miodu. Ważne jest żeby miód był jak najwyższej jakości, nie zalecamy używania miodu dostępnego w marketach. Staraj się kupić miód prosto od pszczelarza w 100% organiczny i bez dodatkowego cukru czy innych niekiedy szkodliwych substancji.

Składniki

  • ⅓ szklanki miodu pszczelego (100 g)
  • 1 łyżka stołowa kurkumy w proszku (10 g)
  • 1 szklany słoik ze szczelną nakrętką

Przygotowanie

  • W przygotowanym słoiku łączymy miód pszczeli z kurkumą w proszku.
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w ciemne miejsce o pokojowej temperaturze.

Dawkowanie:

Osobom cierpiącym z powodu infekcji zaleca się przez pierwsze dwa dni spożywanie dwóch łyżeczek mikstury w odstępie dwóch godzin. Podczas trzeciego i czwartego dnia dawkę należy zmniejszyć do połowy łyżeczki. Potem pijemy pół łyżeczki trzy razy w ciągu dnia. Kurację stosujemy do momentu, gdy objawy całkowicie ustąpią.

Specyfik możesz również stosować profilaktycznie w celu podwyższenia odporności organizmu w ilości dwóch łyżeczek dziennie.

Antybiotyk z kurkumy i miodu zaleca się również stosować w leczeniu chorób układu oddechowego. W tej sytuacji zaleca się spożywać łyżeczkę specyfiku co 2 godziny do ustąpienia objawów.