Kotlety siekane „szarpańce”

Przepis na jeden z moich ulubionych imprezowych hitów jest banalnie prosty. Kotlety siekane czasem inaczej są nazywane jako „szarpańce”. Są różne warianty tej potrawy, której bazą jest pierś z kurczaka bądź pierś z indyka pokrojona na bardzo drobne kawałki. Dodatkowo dodaje się jajka, mąkę oraz różnorodne składniki. W mojej wersji jest sporo warzyw, ponieważ znajduje się papryka, kukurydza, koperek, jednak są wersje, gdzie znajdziemy tylko ser, majonez, ketchup albo np. pieczarki. Przepis na kotlety siekane można dowolnie modyfikować, ważne, by konsystencja była podobna do oryginalnej. Podaje je z dodatkiem sosu czosnkowego na ciepło, ale również zabieram na zimno do pracy na II śniadanie.

Kotlety siekane „szarpańce” -Składniki

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka bądź pierś z indyka (około 800 g)
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • pęczek szczypiorku bądź pęczek koperku
  • biała część pora
  • 200 g ostrego i twardego sera
  • 4 średnie jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia kotlecików

kotlety siekane

Kotlety szarpane – Wykonanie

Piersi z kurczaka bądź z indyka oczyść dokładnie ze wszystkich zbędnych elementów tj. skórek, chrząstek. Pokrój na drobne kawałki maksymalnie 3×3 cm. Mięso włóż do miski, mięso intensywnie posól, popieprz, dodaj pikantną przyprawę do kurczaka, wymieszaj dokładnie i pozostaw na kilkanaście minut.

Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek bądź pietruszkę posiekaj. Por pokrój wzdłuż na pół a następnie na półksiężyce. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ser pokrój w kostkę bądź zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Do miski z mięsem i przyprawami dodaj wszystkie wcześniej pokrojone składniki tj. paprykę, zioła, kukurydzę, por, ser. Wbij całe jajka, wymieszaj dokładnie.

Następnie dodaj całą mąkę i mieszaj tak długo, aż nie będzie żadnych grudek mąki.

kotlety siekane

Na patelnie wlej kilka łyżek oleju, rozgrzej patelnie i zmniejsz moc palnika tak do 3/4. Nakładaj czubatą łyżkę masy, lekko ją spłaszcz. Smaż z każdej strony na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Jeśli placuszki będą się rozpadać na patelni dodaj dodatkowo trochę więcej mąki, by lepiej związać masę.

Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu np. czosnkowego bądź majonezowego. Dobre są również na zimno podane prosto z lodówki.

Smacznego!