Kokosanki

Kokosanki to szybkie ciasteczka z 3 podstawowych składników. Przygotowuje się je błyskawicznie. Często białka pozostają po innych wypiekach np. ciastach kruchych bądź drożdżowych. Jak mam więcej jajek to zwiększam proporcje, ale też często robię kokosanki tylko z 2 białek. Można je przygotować samemu bądź z dziećmi, są bardzo szybkie, więc nie ma obaw, że ktoś się znudzi w połowie pracy 😉 Polecam również wypróbować ciasto marchewkowe – również szybkie w wykonaniu.

kokosanki

Kokosanki – Składniki

  • 4 białka z jajek
  • około 3 szklanki wiórek kokosowych
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • olejek migdałowy bądź waniliowy – kilka kropel
  • szczypta soli

Kokosanki – Przepis

Do kokosanek najlepsze są jak najświeższe jajka, warto je przygotować zaraz po rozbiciu i wykorzystaniu żółtek, kilkudniowe białka, pozostawione w lodówce będą się gorzej ubijać i będą mniej puszyste, Białka muszą być dokładnie rozdzielone od żółtek, nie może być żadnych pozostałości. Miska do której wlejesz jajka również musi być sucha i czysta. Kokosanki są najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu i ostygnięciu. Jeśli chcesz, by były smaczne w kolejnych dniach najlepiej zawinąć je w papier do pieczenia i schować do woreczków, by nie dostały zbyt dużo powietrza i nie stały się gumowe.

kokosanki

Kokosanki – Wykonanie

Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj najpierw na niskich obrotach i stopniowo zwiększaj obroty miksera, Białka nie muszą być całkowicie ubite. Następnie po około 2 minutach ubijania dodawaj drobny cukier łyżka po łyżce cały czas mieszając. Kolejną łyżkę cukru najlepiej dodawać dopiero, gdy dana porcja rozpuści się w białkach, Pod koniec ubijania piana będzie bardzo gęsta, gładka i błyszcząca.

Do przygotowanej piany dodaj kilka kropel olejku waniliowego bądź migdałowego. Dodaj całość wiórek kokosowych i delikatnie wymieszaj całość bez użycia miksera, najlepiej za pomocą szpatułki. Na pewno będzie łatwiej wymieszać, jeśli będziesz dodawać po szklance wiórek, następnie mieszać i dopiero potem dodawać kolejną szklankę wiórek.

Formowanie kokosanek jest bardzo proste. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nabierz masę na kokosankę. W dłoniach uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki nie muszą być idealnie równe. Kokosanki układaj na papierze jedną obok drugiej, nie będą rosły w czasie, więc mogą być gęsto obok siebie.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni na opcji grzanie góra / dół. Maksymalny czas pieczenia kokosanek to 20minut. Ja swoje wyciągnęłam już po 15 minutach. Kokosanki powinny być lekko zarumienione, nie powinny być przypalone. Gotowe do skosztowania są od razu po wyciągnięciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu.

Smacznego!