Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia? Poznaj całą prawdę!

Kawa rozpuszczalna wybierana jest głównie za swoją prostotę, łatwość w przygotowaniu no i oczywiście za brak tak nielubianych przez większość z nas fusów. Wystarczy jedna łyżeczka kawy, trochę wrzątku i możesz cieszyć się jej smakiem. Ale zastanawiałaś się nad tym czy kawa rozpuszczalna ma takie same właściwości jak jej ziarnisty odpowiednik? Czy doniesienia, że kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia są prawdziwe? I jak się w ogóle ją wytwarza? Poznaj całą prawdę o kawie rozpuszczalnej.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa?

Kawa rozpuszczalna nie jest żadnym chemicznym wytworem, powstaje w procesie suszenia zaparzonej ziarnistej kawy. W wyniku czego woda z kawy zostaje całkowicie odparowana i pozostaje jedynie sam ekstrakt w postaci suchego proszku. Suszenie kawy może odbywać się z wykorzystaniem wysokiej temperatury oraz co może cię trochę z dziwić poprzez liofilizację, tak zwane suszenie przez zamrożenie. Taki proces zapewnia kawie rozpuszczalnej bardzo długą datę ważności do spożycia oraz prostotę i szybkość w późniejszym zaparzeniu.

Kawa rozpuszczalna jest dosyć nowym produktem. Została wymyślona w latach 30 w Stanach Zjednoczonych, a w latach 50 dotarła do Europy.

Zalety i wady kawy rozpuszczalnej- Czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa?

Zaletą kawy rozpuszczalnej jest łatwość oraz szybkość jej przygotowania. Wybierając kawę rozpuszczalną przede wszystkim nie jesteśmy skazani na tak przeklinane przez wielu z nas pływające w filiżance fusy. Według badań naukowych kawa rozpuszczalna jest bogatszym źródłem minerałów takich jak wapń, magnez, cynk, mangan. Ale na tym się kończą zalety picia kawy rozpuszczalnej. Kawa rozpuszczalna przede wszystkim zawiera w mniej kofeiny od kawy sypanej. Przyjmuje się, że w jednej filiżance sypanej jest 2 razy więcej kofeiny niż w filiżance kawy rozpuszczalnej. W wyniku czego jej zdrowotny wpływ na zdrowie również jest mniejszy. Kawa rozpuszczalna zawiera mniej antyoksydantów jakie mają właściwości antynowotworowe. Najwięcej złych opinii o kawie rozpuszczalnej jest związanych z obecnością w jej składzie metali ciężkich takich jak nikiel i glin. Według badań naukowych nikiel to pierwiastek wywołujący alergie jakie objawiają się zapaleniem spojówek, zapaleniem śluzówki nosa oraz astmą. Glin natomiast negatywnie wpływa na pracę mózgu, koncentrację, pamięć oraz układ nerwowy.

Tak jak wcześniej wspomniałam kawa rozpuszczalna zawiera mniej antyoksydantów od jej sypanego odpowiednika, ale jest jeszcze o wiele gorsza informacja. Kawa rozpuszczalna w swoim składzie zawiera ochratoksynę A. Jest to substancja niezwykle groźna dla zdrowia.  Jest rakotwórcza, może powodować wady rozwojowe płodu, zakłócać działanie systemu immunologicznego, czynności nerek i wątroby.