Karkówka z pieczarkami

Karkówka jest kojarzona głównie z daniami z grilla. Przygotowujemy ją w równych marynatach i pieczemy na ogniu. Jednak karkówka jest również idealna jako mięso do duszenia czy pieczenia. Stanowi bazę do dań obiadowych. Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą jest na prawdę prosty a jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Karkówka z pieczarkami to plastry mięsa delikatnie rozbite i upieczone w piekarniku wraz z cebulą i pieczarkami. Do tak przygotowanego dania wyśmienicie smakują ziemniaki z wody, ziemniaki puree oraz ulubiona surówka bądź np. ogórki kiszone. Czasem przygotowuję karkówkę jako jedno z dań na imprezę.

Karkówka z pieczarkami i cebulą – Składniki

  • około 1,5 kg karkówki
  • 500 pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 8 łyżeczek musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 250 ml bulionu bądź wody
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do podsmażenia mięsa
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

karkówka z pieczarkami

Karkówka z pieczarkami i cebulą – Wykonanie

Karkówkę pokrój na około 5 cm plastry, rozbij na cieńsze plastry za pomocą nakłuwacza. Każdy kawałek mięsa posól i popieprz.

Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj musztardę wraz z majerankiem, słodką papryką. Każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie, pozostaw na około 1-2 godziny, by mięso przeszło smakiem marynaty.

Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa panieruj w mące i smaż na oleju przez około minutę na każdej stronie. Ma to na celu zatrzymanie aromatu mięsa w każdym kawałku, dzięki temu mięso po przygotowaniu będzie bardziej aromatyczne i soczyste.

karkówka z pieczarkami

Na dno żaroodpornego naczynia poukładaj połowę mięsa na to nałóż najpierw połowę cebuli i na wierzch połowę pieczarek. Potem znów mięso, cebulę i pieczarki.

Bulion bądź wodę zamieszaj z łyżką musztardy i 2 łyżkami ketchupu. Zalej mięso z warzywami.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Wstaw przygotowane mięso i piecz przez około 2 godziny pod przykryciem. Około 20 minut przed końcem pieczenia odkryj.

Karkówka najlepiej smakuje z ziemniakami puree i ulubioną surówką np. z młodej kapusty.

Smacznego!