Karkówka z pieczarkami
Karkówka jest kojarzona głównie z daniami z grilla. Przygotowujemy ją w równych marynatach i pieczemy na ogniu. Jednak karkówka jest również idealna jako mięso do duszenia czy pieczenia. Stanowi bazę do dań obiadowych. Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą jest na prawdę prosty a jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Karkówka z pieczarkami to plastry mięsa delikatnie rozbite i upieczone w piekarniku wraz z cebulą i pieczarkami. Do tak przygotowanego dania wyśmienicie smakują ziemniaki z wody, ziemniaki puree oraz ulubiona surówka bądź np. ogórki kiszone. Czasem przygotowuję karkówkę jako jedno z dań na imprezę.
Karkówka z pieczarkami i cebulą – Składniki
- około 1,5 kg karkówki
- 500 pieczarek
- 2 duże cebule
- 8 łyżeczek musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 250 ml bulionu bądź wody
- majeranek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do podsmażenia mięsa
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Karkówka z pieczarkami i cebulą – Wykonanie
Karkówkę pokrój na około 5 cm plastry, rozbij na cieńsze plastry za pomocą nakłuwacza. Każdy kawałek mięsa posól i popieprz.
Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj musztardę wraz z majerankiem, słodką papryką. Każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie, pozostaw na około 1-2 godziny, by mięso przeszło smakiem marynaty.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa panieruj w mące i smaż na oleju przez około minutę na każdej stronie. Ma to na celu zatrzymanie aromatu mięsa w każdym kawałku, dzięki temu mięso po przygotowaniu będzie bardziej aromatyczne i soczyste.

Na dno żaroodpornego naczynia poukładaj połowę mięsa na to nałóż najpierw połowę cebuli i na wierzch połowę pieczarek. Potem znów mięso, cebulę i pieczarki.
Bulion bądź wodę zamieszaj z łyżką musztardy i 2 łyżkami ketchupu. Zalej mięso z warzywami.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Wstaw przygotowane mięso i piecz przez około 2 godziny pod przykryciem. Około 20 minut przed końcem pieczenia odkryj.
Karkówka najlepiej smakuje z ziemniakami puree i ulubioną surówką np. z młodej kapusty.
Smacznego!