Kapsalon – holenderski kebab

Kapsalon to fast food pochodzący z Holandii. Składa się z pieczonych frytek, kurczaka, sera i mieszanki warzyw z dodatkiem dwóch sosów: pomidorowego i czosnkowego. Danie to jest bardzo kaloryczne, ale jakie przepyszne! Smakuje dorosłym jak i dzieciom, można je przygotować na obiad jak i danie dla gości. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Klasycznie przygotowany kapsalon podaje się w aluminiowych podłużnych pojemnikach, jednak można również w niewielkich podłużnych szklanych naczyniach żaroodpornych bądź w jednym dużym naczyniu.

kapsalon

Kapsalon – Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g)
  • 1łyżka przyprawy kebab – gyros
  • 2 łyżki oleju do usmażenia mięsa
  • ok. 1 kg domowych bądź gotowych frytek
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • połowa niewielkiej czerwonej cebuli
  • 1 świeży ogórek
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • połowa główki sałaty lodowej
  • 3 łyżki ketchupu

Składniki na sos czosnkowy

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezy
  • 2 małe bądź 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli

Ja przygotowałam 2 naczynia żaroodporne o wielkości 15×24 cm i wyszły mi 2 spore porcje (dla około 4 osób), możesz kapsalon również przygotować w 3 aluminiowych foremkach o wielkości np. 10×24 cm, bądź w jednym większym naczyniu do zapiekania.

holenderski kebab

Kapsalon – Wykonanie

Przygotowanie kapsalona rozpocznij od przygotowania mięsa z kurczaka do zamarynowania. Dużą podwójną pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Przypraw mięso przyprawą kebab – gyros – około 1 łyżka (może być pikantna, ale niekoniecznie, zależy jak lubisz). Dodaj klika łyżek oleju i wymieszaj dokładnie całość, by rozłożyć równomiernie przyprawy. Pozostaw kurczaka na minimum godzinę w lodówce, by aromat przypraw przeszedł do mięsa,

kapsalon

W tym czasie przygotuj frytki, możesz zrobić domowe bądź wykorzystać mrożone i przygotować je według przepisu z opakowania. Ja przygotowałam domowe frytki. Około 2 kg świeżych ziemniaków obierz ze skórek, pokrój na podłużne plasterki o szerokości około 2 cm. Umyj je i zalej je wodą na kilka minut, by lekko zmiękły. Następnie zlej wodę i wysusz frytki za pomocą ręcznika papierowego. Rozłóż frytki równomiernie na blaszce piekarnika, zalej sporą ilością oleju. Smaż w piekarniku w temperaturze ok. 220 stopni na termo obiegu przez około 30 minut by równomiernie je opiec i by były chrupiące.

kapsalon

Wcześniej przygotowane mięso usmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju, na średniej mocy palnika, do momentu, jak mięso będzie zarumienione a kawałki w środku będą całe usmażone, nie przedłużaj smażenia, bo mięso będzie suche.

Następnym krokiem jest przygotowanie warzyw do kapsalona. Sałatę porwij na drobne kawałki, pomidorki koktailowe pokrój na połówki, czerwoną cebulę pokrój na piórka, ogórek obierz i pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz z wody. Wszystkie warzywa wymieszaj w jednej misce.

kapsalon

Jak jeść kapsalon?

Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki włóż do miseczki, wymieszaj dokładnie na jednolity sos.

Na dno dwóch naczyń żaroodpornych poukładaj gorące frytki. Na wierzch nałóż kurczaka. Całość posyp sporą ilością sera mozarella bądź innego ulubionego sera. Tak przygotowane naczynia włóż do nagrzanego piekarnika z opcją „tylko góra”. Piecz do momentu, aż ser się rozpuści, nie zależy nam na podgrzaniu składników, zajmie to maksymalnie 10 minut.

Naczynia wyjmij z piekarnika, na każdą porcję nałóż sporą ilość ketchupu. Od razu na mięso z frytkami nałóż sporą porcję wcześniej przygotowanych warzyw i następnie polej sosem czosnkowym.

Kapsalon podawaj od razu po przygotowaniu, zimny nie jest już taki smaczny jak świeżo wyciągnięty z piekarnika.

Smacznego!

kapsalon