Jakie produkty obniżają ciśnienie krwi? Dieta na nadciśnienie.

Według statystyk co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. Przyczyną tego jest przede wszystkim nadwaga z jaką zmierza się coraz większa część społeczeństwa, siedzący tryb życia oraz używki takie jak alkohol czy nikotyna. W ramach leczenia stosuje się przede wszystkim farmakoterapię, ale warto również zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz włączyć do swojej diety produkty o właściwościach obniżających ciśnienie tętnicze. Sprawdź jakie produkty obniżają ciśnienie krwi. Dieta na nadciśnienie.

Jakie produkty obniżają ciśnienie krwi? Dieta na nadciśnienie.

Buraki

Buraki to bogate źródło w azotany, jakie między innymi zwiększają ilość tlenu we krwi. Co skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych oraz obniżeniem ciśnienia tętniczego.

Owoce jagodowe

Czyli jagody, borówki, porzeczki, maliny, truskawki, żurawina; prozdrowotne działanie mają zawarte w nich antocyjany,

Rodzynki

Rodzynki zawdzięczają takie właściwości dzięki dużej zawartości potasu i błonnika,

Nasiona słonecznika

Słonecznik jest bogatym źródłem magnesu. Magnez również pozytywnie oddziałuje na ciśnienie krwi.

Banany

Banany to produkt jakie od dawna jest znany ze swoich właściwościach obniżających ciśnienie krwi. Owoce te są doskonałym źródłem potasu.

Gorzka czekolada

Każdy lekarz ci powie, że jak masz problemy z nadciśnieniem to noś przy sobie zawsze tabliczkę gorzkiej czekolady. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to zawartość kakao. Czym więcej kakao tym czekolada będzie miała lepsze właściwości.

Jajka

Wokół jajek narosło wiele mitów, które nie mają żadnego poparcia naukowego. Prawda jest taka, że w diecie każdego z nas powinno się znaleźć przynajmniej 1 jajko dziennie. W szczególności kiedy mamy problemy z nadciśnieniem krwi. Peptydy zawarte w białku normalizują ciśnienie krwi.

Siemię lniane

Regularne spożywanie siemienia lnianego znacząco obniża poziom ciśnienia krwi. Siemię zawiera błonnik i kwasy omega-3,

Warzywa zielone

A przede wszystkim szpinak, seler, kapusta, sałata rzymska, jarmuż, brokuł, zielony groszek są bogatym źródłem potasu. W diecie na nadciśnienie powinno ich być jak najwięcej! Źródłem potasu są również pomidory, ziemniaki oraz suszone śliwki.

Ryby

Aby skutecznie obniżyć ciśnienie krwi warto jeść ryby. Wzbogać swoją dietę o: tuńczyka, śledzie, pstrąga, łososia, dorsza, makrelę, sardynki i halibuta. Właśnie te ryby zawierają kwasy omega-3, które rozrzedzają krew, tym samym obniżając ciśnienie.