Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki!

Jak uratować przesoloną potrawę? Każdemu, nawet najlepszemu kucharzowi zdarzyło się choć raz w życiu dodać za dużo soli do zupy, mięsa , warzyw czy różnych innych dań. Czy jest sposób, by uratować posiłek? Oczywiście! W poście zawarto kilka wskazówek, co zrobić, by posiłek był ponownie smaczny i „jadalny”. Dodatkowo w poście zawarto porady co zrobić, by takie sytuacje już nigdy się nie powtórzyły.

Jak uratować przesoloną potrawę?

Posiłki, które najczęściej przesalamy to zupy. Jest kilka sprawdzonych sposobów na przesoloną zupę. Możesz wybrać najlepszy z nich, który będzie pasował do danej sytuacji.

Domowe sposoby na przesoloną zupę

Do zupy z nadmiarem soli dodaj dwa surowe, obrane ziemniaki. Gotuj zupę przez 15 minut, następnie wyjmij je z zupy. Wyciągną one nadmiar soli. Jeśli danie będzie nadal niesmaczne powtórz czynności ze świeżymi ziemniakami.

Tak samo jak ziemniaki działają jabłka. Owoce obrane ze skórki przecinamy na pół wycinając środek. Wkładamy na 10 minut do zupy i wyciągamy. Uważajmy, żeby się nie rozgotowały, ponieważ wtedy zostaną w zupie i nie spełnią swojego zadania.

W przypadku gdy zupa nie jest mocno przesolona to wystarczy, że zabielimy ją delikatnie mlekiem bądź śmietaną, by zmniejszyć jej słoność. Dobrym pomysłem jest również dodanie dwóch surowych jaj. Ścięte jajka zaabsorbują sól, wyciągnij jajka po kilkunastu sekundach.

Podobne zadanie spełnia surowy ryż, zawinięty w gazę bądź pieluchę włóż na kilkanaście minut, następnie wyciągnij woreczek z zupy.

Jeśli dana porcja zupy dla konkretnej osoby jest za słona wystarczy włożyć do niej kromkę chleba i wyciągnąć za kilka minut.

Jak uratować przesoloną potrawę – przesolony sos

Sosu nie możemy gotować kolejne kilka bądź kilkanaście minut, dlatego najlepszym sposobem na uratowanie sosu będzie dodanie do niego odrobiny mleka bądź śmietany. Jeśli sos nie jest mocno gęsty można dodać ziemniaka pokrojonego w kostki i wyciągnąć po kilku minutach.

Sposoby na przesolone mięso

Sposoby są zależne od tego, w którym momencie pracy przesolimy potrawę. Jeśli np. wrzucimy za dużo soli do mięsna na kotlety to wystarczy, że dodamy większą ilość mięsa, by zniwelować smak. Jeśli kotlety są gotowe wystarczy dodać je do nieposolonego sosu, by mięso oddało nadmiar soli.

Kiedy najlepiej solić potrawy?

W zależności od rodzaju posiłku solimy w innym czasie. Zupy solimy na końcu, ponieważ warzywa i mięso mają swoją ilość soli, przez co po ugotowaniu może okazać się, że danie jednak jest za słone.

Mięso należy posolić przed smażeniem, jeśli mięso jest gotowane to najlepiej posolić wodę do gotowania mięsa. Wyjątek stanowi wątróbka, którą solimy po usmażeniu, by nie zrobiła się twarda.

Ryby solimy zanim rozpoczniemy ich smażenie. Jednak nie należy solić zbyt wcześnie przed obróbką, ponieważ sól wyciągnie soki co spowoduje jej wysuszenie.

Warzywa solimy w trakcie gotowania.

Sól w diecie

Odrobina solu jest potrzeba w diecie, jednak jej nadmiar jest bardzo szkodliwy dla organizmu. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje obrzęki, przybieranie na wadze, złe samopoczucie.