Jak poprawnie mrozić owoce? Sprawdź i ciesz się ich smakiem cały rok

Sezon na przepyszne owoce trwa w najlepsze. Jednak te 4 miesiące to zdecydowanie za mało i zdecydowana większość z nas również w okresie zimowym chce rozkoszować się cudownym smakiem truskawek, wiśni czy czereśni. Aby przedłużyć trwałość owoców i cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku możesz je zamrozić. Poprawne zamrożenie owoców pozwoli zachować ich cudowny smak, ale również substancje mineralne oraz witaminy, które tak bardzo są nam potrzebne w okresie jesienno-zimowym, Sprawdź jak poprawnie mrozić owoce by zachować ich kształt, smak oraz wszystkie witaminy.

Zalety mrożenia owoców- Jak poprawnie mrozić owoce

  • Mrożenie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, które powodują gnicie owoców,
  • Zachowanie walorów smakowych owoców,
  • Mrożenie nie powoduje straty przez owoce witamin oraz innych składników odżywczych,
  • Wygoda, możesz zamrozić całe owoce lub je zmiksować i zamrozić mus owocowy, który będziesz mogła dodać do lodów czy do koktajlu.
  • Mrożenie zapobiega dostaniu się do owoców groźnych dla naszego zdrowia bakterii Salmonelli, Gronkowca czy Pałeczek Duru,
  • Przy mrożeniu nie musisz dodawać do owoców dodatkowych substancji konserwujących takich jak cukier czy sól,
  • Zamrożone latem owoce posiadają więcej witamin i składników odżywczych od owoców dostępnych zimą w sklepach i warzywniakach,
  • Poprawnie zamrożone owoce nie zmienią swojego kształtu oraz konsystencji,

Jak poprawnie mrozić owoce?

Przed zamrożeniem owoce należy dokładnie umyć oraz w przypadku mrożenia wiśni, czereśni lub śliwek wypestkować. Następnie owoce rozłóż na szmatce lub papierze kuchennym i pozostaw do czasu wyschnięcia.

Po wysuszeniu owoce można pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować w blenderze.

Przed włożeniem do zamrażalki warto skropić owoce sokiem z cytryny. Kwas askorbinowy sprawi, że owoce zachowają podczas mrożenia swój naturalny kolor.

Aby owoce zachowały swój kształt i się nie skleiły podczas mrożenia należy najpierw rozłożyć je na tatce i włożyć na 2-3 godziny do zamrażalki. Ważne jest żeby owoce się ze sobą nie stykały. Następnie gdy stwardnieją można je umieścić w woreczki lub w większym pojemniku.

Do mrożenia owoców poleca się specjalistyczne akcesoria do pakowania próżniowego. Brak powietrza w pakowanych owocach może zwiększyć okres do spożycia nawet 2-krotnie.

Jeżeli nie posiadasz takie sprzętu w domu, możesz użyć woreczków strunowych i sama wypompować powietrze.

Owoce możesz bezpiecznie przechowywać w zamrażalce do 12 miesięcy.

Jak rozmrażać owoce- Jak prawidłowo mrozić owoce

Owoce powinno się rozmrażać w lodówce, godzinę przed użyciem należy wyciągnąć je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.