Jak poprawnie mrozić owoce? Sprawdź i ciesz się ich smakiem cały rok
Sezon na przepyszne owoce trwa w najlepsze. Jednak te 4 miesiące to zdecydowanie za mało i zdecydowana większość z nas również w okresie zimowym chce rozkoszować się cudownym smakiem truskawek, wiśni czy czereśni. Aby przedłużyć trwałość owoców i cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku możesz je zamrozić. Poprawne zamrożenie owoców pozwoli zachować ich cudowny smak, ale również substancje mineralne oraz witaminy, które tak bardzo są nam potrzebne w okresie jesienno-zimowym, Sprawdź jak poprawnie mrozić owoce by zachować ich kształt, smak oraz wszystkie witaminy.
Zalety mrożenia owoców- Jak poprawnie mrozić owoce
- Mrożenie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, które powodują gnicie owoców,
- Zachowanie walorów smakowych owoców,
- Mrożenie nie powoduje straty przez owoce witamin oraz innych składników odżywczych,
- Wygoda, możesz zamrozić całe owoce lub je zmiksować i zamrozić mus owocowy, który będziesz mogła dodać do lodów czy do koktajlu.
- Mrożenie zapobiega dostaniu się do owoców groźnych dla naszego zdrowia bakterii Salmonelli, Gronkowca czy Pałeczek Duru,
- Przy mrożeniu nie musisz dodawać do owoców dodatkowych substancji konserwujących takich jak cukier czy sól,
- Zamrożone latem owoce posiadają więcej witamin i składników odżywczych od owoców dostępnych zimą w sklepach i warzywniakach,
- Poprawnie zamrożone owoce nie zmienią swojego kształtu oraz konsystencji,
Jak poprawnie mrozić owoce?
Przed zamrożeniem owoce należy dokładnie umyć oraz w przypadku mrożenia wiśni, czereśni lub śliwek wypestkować. Następnie owoce rozłóż na szmatce lub papierze kuchennym i pozostaw do czasu wyschnięcia.
Po wysuszeniu owoce można pokroić na mniejsze kawałki lub zmiksować w blenderze.
Przed włożeniem do zamrażalki warto skropić owoce sokiem z cytryny. Kwas askorbinowy sprawi, że owoce zachowają podczas mrożenia swój naturalny kolor.
Aby owoce zachowały swój kształt i się nie skleiły podczas mrożenia należy najpierw rozłożyć je na tatce i włożyć na 2-3 godziny do zamrażalki. Ważne jest żeby owoce się ze sobą nie stykały. Następnie gdy stwardnieją można je umieścić w woreczki lub w większym pojemniku.
Do mrożenia owoców poleca się specjalistyczne akcesoria do pakowania próżniowego. Brak powietrza w pakowanych owocach może zwiększyć okres do spożycia nawet 2-krotnie.
Jeżeli nie posiadasz takie sprzętu w domu, możesz użyć woreczków strunowych i sama wypompować powietrze.
Owoce możesz bezpiecznie przechowywać w zamrażalce do 12 miesięcy.
Jak rozmrażać owoce- Jak prawidłowo mrozić owoce
Owoce powinno się rozmrażać w lodówce, godzinę przed użyciem należy wyciągnąć je z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.
- Palce pałeczkowate- ten objaw zwiastuje raka płuc, pojawia się u 30% chorych
- Nietypowe objawy alergii- Jeśli nie zauważysz, to lepiej ich nie lekceważ
- 6 Produktów wyniszczających jelita- Na pewno masz je w swoim domu
- 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców. Większość z nich masz w swojej spiżarce!
- Choroba Parkinsona- Pierwsze objawy jakie każdy powinien znać